28 Mayıs 2015 Perşembe

Beslenme çantası nasıl dikilir - Lunch bag tutorial

lunch bag
 
 
Beslenme çantası okul günlerimizin vazgeçilmezleri arasındaydı. Hatta her sınıfta beslenme dolabı olurdu, herkes beslenme çantasını o dolaptaki raflara yerleştirirdi. Beslenme çantasıyla ilgili anılarımızı farklı bir beslenme çantası modeliyle tazeleyelim dedim. Eğer siz de sadece anı tazelemekle kalmayıp aynı zamanda yeni bir beslenme çantası sahibi olmak isterseniz anlatımı aşama aşama fotoğraflarıyla birlikte aşağıda görebilirsiniz.
 
 
sewing lunch bag
 
 
İlk olarak malzeme listemize bir göz atalım:
Büyük boy beslenme çantası için
2 adet 21x39cm boyutunda renkli kumaş (dış kısım için)
2 adet 21x39cm boyutunda kremrengi pamuklu kumaş (iç kısım için)
1 adet 8x25cm boyutunda siyah kumaş (tutacak kısmı için)
1 adet 2x15cm boyutunda siyah kumaş (ilik kısmı için)
1 adet düğme
Siyah iplik
Kremrengi iplik
 
Cetvel
Kurşun kalem
Makas
Ütü
Dikiş iğnesi
Dikiş makinası
 

beslenme çantası nasıl dikilir

Kumaşlarımızı belirtilen boyutlarda kestikten sonra sırasıyla şöyle devam ediyoruz:
1)Dış kumaş parçalarından bir tanesini alıp ters çeviriyoruz. Tam ortadan ikiye boylamasına bir çizgi çekiyoruz, daha sonra aşağıdan 19cm yukarıda ilk çizdiğimiz çizgiyi dik olarak kesecek şekilde bir çizgi daha çekiyoruz. Aşağıdaki fotoğrata görülen artı işaretinin etrafındaki 4 noktaya göre düğmemizi dikerek başlıyoruz.
 

Düğmenin dikiş yerinin belirlenmesi
2)Düğmeyi diktikten sonra beslenme çantamızın tutacağın yerini belirliyoruz. Bunun için diğer dış kumaş parçasının yüz kısmını önümüze getiriyoruz ve yukarıdan itibaren 11cm aşağıda cetvelimizi konumlandırıyoruz. Soldan sağa 6cm ile 8cm arasını ve 13cm ile 15cm arasını kurşun kalemle çiziyoruz. Bu 2cm'lik çizikler tutacağın uçlarının hangi hizada ve yerde duracağını belirlememize yarayacak.
beslenme çantası dikişi
Tutacağın yerinin belirlenmesi
3)Tutacağın yerini belirledikten sonra tutacağın ve iliğin yapımına geçiyoruz. İlk olarak tutacağı yanlardan 1.5cm içe katlayıp ütülüyoruz. Daha sonra tam ortadan ikiye katlayıp tekrar ütülüyoruz. Bu son katlamayı açıp her iki uzun kenardan ortadaki kat izine doğru tekrar katlama yapıyoruz ve yine ütülüyoruz. Son olarak tekrar ikiye katlayıp iyice ütülüyoruz.
İlik yapımı için de aynı katlamaları yapıyoruz, sadece en başta yapılan uçların 1.5cm içe katlanması hariç.

çanta sapı nasıl yapılır
Tutacağın katlanıp ütülenerek hazırlanması
 4)Hem tutacağı hem de iliği fotoğraflarda görüldüğü gibi mümkün olduğunca dikten dikiyoruz.
çanta sapı nasıl dikilir
Tutacak ve iliğin dipten dikilmesi
5)İliği hazırladığımıza göre iç kumaş parçalarından herhangi birine dikebiliriz. Bunun için nereye dikeceğimizi tesbit etmemiz gerek. İç kumaşlardan herhangi birini yüzü bize bakacak şekilde önümüze getiriyoruz. yukarıdan 1.5cm mesafeden tam ortaya 1cm uzunluğunda çizgi çiziyoruz. Bu çizgi iliğin dikiş yeri olacak. Aşağıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi iliği dikiş yerleri içte kalacak şekilde kıvırıp iğne ile sabitleyip dikiyoruz.
nasıl oluşturulur
İliğin yerinin tesbit edilmesi ve dikilmesi
6)Tutacağın yerini belirlemiş tutacağı da katlayıp ütüleyip kenarlarını dikerek hazırlamıştık. Sıra geldi önceden belirlediğimiz yere tutacağı dikmeye. Tutacağın uçlarını çiziklerle aynı hizaya gelecek şekilde iğneyle sabitliyoruz ve ilk önce mümkün olduğunca dipten daha sonra da 1 cm yukarıdan dikiyoruz.

tutacak nasıl dikilir
Tutacağın belirlediğimiz yere dikilmesi
7)Buradan sonra kumaş parçalarımızı birleştirmeye başlıyoruz. Önce dış kısım için kullandığımız kumaşları yüzler, birbirine bakacak şekilde üst üste koyuyoruz ve yanlardan iğneleyerek sabitliyoruz. Ağız kısmı hariç yan kısımları ve alt kısmı dikiş makinasının ayağı ölçüsünde dikiş payıyla dikiyoruz (0.7cm).
İç kısım parçalarını da yüzleri birbirine bakacak şekilde üst üste koyup kenarlardan iğneliyoruz ve ağız kısmı ve yan kısımların sadece birininde ortada 4cm lik açıklık kalacak şekilde yine dikiş makinasının ayağı ölçüsünde dikiş payı ile dikiyoruz. Açık kalan 4cm'lik boşluk ters yüz etmede işimize yarayacak.

8)Her iki kısmın parçalarını da diktikten sonra sıra geliyor tabanı geniş ve dikdörtgen haline getirecek uygulamaya. Bunun için hem dış hem iç kısım için olan parçaları her iki ters tarafından aşağıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi aşağıdan 3.5cm yukarıda çizgi çekiyoruz. Daha sonra he riki ucu da fotoğraftaki gibi üçgen haline getirip çizmiş olduğumuz çizginin üzerinden dikiyoruz ve pay bırakarak uç kısımları kesiyoruz. Bu işlemi iç kısım için de tekrarlıyoruz.
Taban kısmının genişletilmesi
9)İç kısmın yanlarını dikerken 4cm boşluk bırakmıştık (1.kare) Taban kısımlarını da yaptıktan sonra tüm dikiş yerlerini 2.karede görüldüğü gibi ütülüyoruz. Daha sonra 3.karede görüldüğü gibi parçaları iç içe geçiriyoruz. İç kısım ter çevrik dış kısım düz halde dış kısım iç kısma yerleştiriliyor ve ağız kısımları iğnelenerek sabitleniyor. Burada her iki parçanın da yan dikişlerinin üst üste gelmiş olmasından emin olmalıyız.  Dikiş yerlerini ütülemek burada çok işimize yarayacak. Ağız kısmını 2cm dikiş payı ile çepeçevre dikiyoruz.

beslenme çntası nasıl dikilir
Parçaların iç içe geçirilmesi ve ağız kısımlarından dikilmesi
10)Ağız kısmını çepeçevre diktikten sonra (1.kare), iç kısımda bırakmış olduğumuz 4cm'lik aradan ters yüz etmeye başlıyoruz (2.kare). Karşımıza 3.karede gördüğümüz görüntü çıkıyor. Açık bıraktığımız aralığı elimizde dikip, ters yüz etme esnasında iyice kırışmış olan çantamızı ütülüyoruz ve iç kısmı dış kısmın içine yerleştiriyoruz. Böylece yeni beslenme çantamızın dikimi tamamlanmış oluyor.

çanta nasıl dikilir
Ters-yüz etme aşaması
Bildiğimiz beslenme çantalarına el yapımı farklı bir alternatif olan bu çantayı çok değişik kumaşlarla çalışabilir, tığ işi motiflerle süsleyebilir, tutacak ve ilik kısmını hazır alabilir ve hatta ağı kısmına kenar süsü ekleyebilirsiniz. Gerisi hayal gücünüze kalmış.
lunch bag

 
 Emek verilesi renkli fikirlerle tekrar görüşmek üzere :)

lunch bag

5 yorum:

  1. Ah o beslenme çantaları :)) Boynumuza asardık :D
    Bunlar çok daha cici versiyonları olmuşlar. Modeli çok güzel ve kullanışlı hem. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. plastik beslenme cantam geldi gözümün önüne...yumurtami ogretmenim yerdi genellikle :)))) nerelere gittim sabah sabah...ellerinize saglik :)

    YanıtlaSil
  3. Tek kelime ile ba-yıl-dım, ilk fırsatta yapacağım, ellerinize sağlık sevgili emek ilmek:)

    YanıtlaSil
  4. Nasıl da güzel anlatmışsınız.. yapabilir miyim ki acaba?
    Çok sevgiler.

    www.obiranne.net

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Resim çok olunca insana karmaşık gibi geliyor ama inan kolayca yapılabilecek bir model. Hatta yapıp bana da resim gönder blogumda paylaşayım :) Denemek isteyenleri de motive etmiş oluruz:)

      Sil