17 Mart 2015 Salı

Beş şiş beş değişik iş 1 (Kavanoz kılıfı örgüsü)

kavanoz kılıfı örgüsü

Beş şişle 2009 senesinde tanıştım. O zamandan beri de ıssız bir adaya düştüğümde yanıma alacaklarım listemdedir. Daha iki şişle pek bir maharet ortaya koyamamışken beş şişe el atmam o zaman için hayli cesur bir adımdı. Fakat ilerleyen zamanda beş şişle örgü örmenin iki şişe nazaran çok daha kolay olduğunu gördüm, üstelik beş şiş bir çok değişik şey örebilmeye imkan tanıyor. Bu değişik işlerin başında tabii ki çorap geliyor bunu eldiven takip ediyor sonrasında bere ve pek de ihtimal verilmeyen kılıf ve kese örme işleri beş şişle yapılabilen işler.
Bu yazı dizisine en basit çalışmayla başlamak istedim. Yazı dizisinin sonunda ise bu diziyi takip etmiş herkesin beş şişle birşeyler örebilecek bilgiye sahip olmasını amaçlıyorum. 
Beş şişle daha çok çorap örüyorum. Ördüğüm çorapların uzun yıllar dayanan sağlam çoraplar olması için de çorap yünü olarak üretilmiş iplerden kullanıyorum. Diğer iplere göre oldukça pahalı olan bu ipleri ziyan etmemek ve artan ipleri değerlendirmek amaçlı yaptığım işlerden birisi de kavanozlara kılıf örmek. Her evde bulunabilecek 200ml hacimli küçük bir kavanozu şirin bir kalemliğe dönüştürmek çok kolay. Nasıl yapıldığına gelince gerekli malzemelere bir göz atarak başlayalım isterseniz:

3 numara beş şiş
Artan ipler
Yün iğnesi
Makas


beş şişle örgü
Ana Malzemeler
Yapımına gelince:Tek bir şişe 48 ilmek atıyoruz ve bu ilmekleri 4 şişe eşit sayıda paylaştırıyoruz. Şişleri resimde görüldüğü gibi kıvırıp 5. şişle ilk attığımız ilmeğin olduğu şişle başlayarak örmeye başlıyoruz böylece örgümüz düz değil halka şeklinde ilerliyor. 1. şişteki ilmeklerin hepsini örünce boşalan şişle ikinci şişteki ilmeklere geçiyoruz ve bu şekilde halka şeklinde devam ediyoruz. 

beş şişle nasıl örülür

40 sıra boyunca düz örüyoruz. Daha sonra eksiltme yapmaya başlıyoruz. Eksiltme yanyana iki ilmeğin birlikte örülmesiyle ortaya çıkıyor.
Eksilme yaparken 41.sırada her bir şişin başında ve ortasında eksiltme yapıyoruz böylece her şişte 2 ilmek toplamda 8 ilmek azaltmış oluyoruz.(=40 ilmek)
42. sırada her şişte ortada ve sonda olmak üzere iki kez eksiltme yapıyoruz yine toplamda 8 ilmek azaltmış oluyoruz. (=32 ilmek)
43.sırada her şişte başta, sonda, ortada olmak üzere 3 ilmek eksiltiyoruz, toplamda 12 ilmek eksiltmiş oluyoruz. (=20 ilmek)
44. sırada tüm ilmekleri ikişer ikişer örüyoruz (=10 ilmek)
45. sırada yine tüm ilmekleri ikişer ikişer örüyoruz ve 5 ilmek kalıyor. İpimizi 20 cm kalacak şekilde kesip yün iğnesine geçiriyoruz ve bu beş ilmekten iğneyi geçirip ilmekleri büzüp birkaç yerden dikerek sabitliyoruz.

kavanoz süsleme

Böylece hem artan yünleri değerlendirmiş hem de sıradan bir kavanozu şirin bir ev eşyasına dönüştürmüş oluyoruz.

kavanoz kılıfı yapımı
 
 
Ben artan ipleri değerlendirdim isterseniz siz tek iple de çalışabilirsiniz. Açıkcası artan iplerin kombinasyonu kendi esas hallerinden daha çok hoşuma gitti.

Beş şişle diğer işlerde buluşmak üzere :)

5 yorum:

  1. Bana sanki çok zormuş gibi geliyor. Aslında teyzelerim hala 5 şişle örer ama ben cesaret edemiyorum. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkür ederim. Sayının fazlalığından olsa gerek daha karmaşıkmış gibi bir his oluşuyor insanda ama gerçekten de çok daha kolay ve alışınca iki şiş zor gelmeye başlıyor :)

    YanıtlaSil
  3. Çok hoş olmuuuuuş:)))) Ellerinize sağlık... İmrenerek bakıyorum beş şiş çalışmalarınıza. Ben ancak misinalı şişi deneme aşamasındayım. Onu da kullanabileceğimden şüpheliyim. Beş şiş ise hayal:((((

    YanıtlaSil