9 Mayıs 2017 Salı

Sizden gelenler (Ev yapımı sabunlar)




Bu yazımda kendi yaptıkları sabunların fotoğraflarını benimle paylaşan okuyucularımın çalışmalarına yer vermek istiyorum, eminim ki işin başında olup deneyip denememekte tereddüt edenler için son derece cesaretlendirici olacaktır. Nasıl sabun yapıldığını bilen ve hatta kendi sabunlarını kullanmaya başlamış olanlara da fikir ve ilham verecektir düşüncesindeyim. 


Yapılan her yorum sorulan her soru benim için çok kıymetli ve faydalı onun için sadece denemekle kalmayıp olumlu ya da olumsuz tecrübelerini paylaşan bir adım öteye götürecek soruları soran okuyucularıma çok ama çok teşekkür ediyorum. Bilgi paylaştıkça zenginleşiyor. 

1)Kazakistan'dan sevgili Janat bu ilk sabununu koyun yağı ile yapıp beni hayli şaşırtmış ve sevindirmişti doğrusu, eldeki imkanlar insanı daha değişik fikirler üretmeye teşvik ediyor Janat da bulunduğu bölgede zeytinyağının pahalı olması sebebiyle farklı bir denemede bulunmuş ve koyun yağı kullanarak sabun yapmış. Janat'ın bu sabunu sabun yapımında hayvansal yağ kullanmak isteyenlere de fikir verecektir diye düşünüyorum. Kendisi sabunlaşmadan kalan yağ için badem yağı kullanarak sabunun içeriğini hayli zenginleştirmiş, kullanmış olduğu nane ile de sabunun görüntüsünü daha farklı hale getirmiş. Ayrıca esans da ilave etmiş böylece koyun yağının kokusu da fark edilmeyecek düzeyde baskılanmış.


Hayvansal yağdan sabun

2)Aydın'dan Nihal Hanım sabun yapımınında hayli iddialı bir diğer okuyucum, bu görmüş olduğunuz sabunları deve sütü kullanarak yapmış kendisi.

sütlü sabun

Nihal Hanım'ın kırmızı killi sabunları da deve sütlü olanlar kadar şahane görünüyorlar.

kırmızı killi sabun yapımı


Kullandığı şık kalıplar ve mühür uygulamasıyla da sabunlarına doğallıklarını vurgulayan görünüm kazandırmış. Tüm sabunlarında kendi bahçelerinin organik zeytinyağından kullandığını da eklemem gerek. Kendisi bal, zerdeçal, hibiskus, safran gibi malzemelerle de sabun yelpazesini hayli genişletmiş. Kendisinin diğer çalışmalarını instagram hesabı @nergis_sabun 'dan takip edebilirsiniz.

sabun kalıpları

3)Kendi üretimleri olan zeytinyağı ile sabun yapan bir diğer takipçim ise Serkan Bey. Kendisi sayesinde lavabo açıcı olarak marketlerde satılan ve üzerinde %98 NaOH yazan granül kostiklerin sabun yapımında kullanılıp başarılı olunacağını öğrenmiş olmuştuk. Sabun yapımının en temel üç malzemesinden biri olan kostiği nereden bulabiliriz sorusuna cevap arayanlar için oldukça faydalı bir paylaşımdı.

evde sabun nasıl yapılır

Serkan Bey sabun kalıbı olarak ahşap kalıp kullanmış, ahşap kalıplar izolasyonu daha iyi sağladığından yani sabun karışımının ısısının uzun süre sıcak kalmasına etki ettiğinden jelleşme evresinin daha iyi ortaya çıkmasına yardımcı olur ve bu da sabunlaşma olayını hızlandırır. Serkan Bey aynı zamanda sabunlarının köpürme özelliğini arttırması için zeytinyağlı sabunlarına hindistan cevizi yağı da eklemiş.


zeytinyağlı doğal sabun yapımı


4)Mehmet Ali Bey'in kükürtlü sabun denemesi de sabun yapımında ufkumuzu genişleten bir diğer çalışma. Burada kükürtün sabunun içeriğini zenginleştirmenin yanı sıra doğal yoldan renklendirdiğini de görüyoruz.

kükürtlü doğal sabun

Mehmet Ali Bey kırmızı kil kullandığı zeytinyağlı sabunları için farklı şekillerde silikon kalıplar kullanmış. Doğrusu insan ilk bakışta sabun değil şekerleme olduklarını düşünüyor. 

silikon sabun kalıpları


baskılı sabun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder