1 Mart 2015 Pazar

El çantası dikimi

el çantası dikimi

Mart ayına girmiş ve bahara adım adım yaklaşmakta olduğumuz şu günde aklıma geçen yaz severek diktiğim el çantasının yapım aşamalarını paylaşmak geldi. Yanınızda fazla eşya taşımanıza gerek olmayan durumlarda çok işinize yarayacak pratik bir model.


İçinde anahtar takılabilecek bir anahtar halkası var ve anahtarınızı bu anahtarlığa taktıktan sonra küçük iç cebe yerleştirebilir böylece cep telefonunuzun ekranıyla anahtarlarınızın temas edip çizilmesini önlemiş olursunuz. Çantanın yan kısmındaki sapı da çantayı kolunuza ya da bileğinize takabilme şansı tanıyor.

Ön kısmını kimi modellerde düz kimilerinde pileli çalıştım. Normal boyda olanları farklı renkte kumaşla hareketlendirdim. Daha ufak modellerin ön kısımlarını ise tek parça kumaştan yaptım.

Burada ise puantiyeli kumaştan diktiğim ve ön kısmında düz renk yeşil kumaş kullandığım bir modelin nasıl dikildiğini anlatacağım.

Umarım beğenir ve denemek istersiniz.

Gerekli tüm malzemeler kesilmiş halleri ve boyutlarıyla aşağıdaki gibiler:


dikiş dersi


Dış kısım için:
Ön kısım yeşil kumaş 6x20cm
Ön kısım puantiyeli kumaş 10x20cm
Arka kısım puantiyeli kumaş 14x20cm

İç kısım için:
2 adet krem rengi düz kumaş 14x20cm
2 adet destekleyici ütülenebilir vliesline 14x20cm(isteğe bağlı)
Cep için puantiyeli kumaş 9x12cm
Cep için krem rengi kumaş 9x12cm

Sap ve anahtarlık halkası ucu için:
Anahtarlık halkası ucu için puantiyeli kumaş 12x6cm
Sap kısmı için puantiyeli kumaş 8x42cm

Ayrıca:
18cm fermuar
1 adet anahtarlık halkası

Dikim aşamaları:
Çantanın formunun daha sabit kalması için ilk olarak iç kısımda yer alacak kumaşların her ikisinin ters kısımlarına ütülenebilir destekleyicileri ütülüyoruz. Bu destekleyicileri ütüleyip ütülememek çantanın şeklinde pek bir değişiklik oluşturmayacaktır. Fakat çantayı daha büyük boyutlarda çalışmak isterseniz formunu korumayı kolaylaştıracaktır. 

Öncelikle sap kısmı için kullanacağımız parçayı uzunlamasına ortadan ikiye katlayıp ütülüyoruz. Daha sonra katı açıp her iki uzun kenardan kat izine doğru tekrardan katlayıp ütülüyoruz ve en dip kısımdan dikiyoruz. Anahtar ucu olacak parçayı da aynı bu şekilde katlayıp ütüleyip dikiyoruz.


dikiş dersi


Bundan sonraki aşama iç kısımdaki küçük cebi dikmek olacak. Cebi dikmek için gerekli kumaşları yüzleri birbirine bakacak şekilde üst üste koyuyoruz ve dört tarafını da sadece alt kısımda ufak bir açıklık bırakarak mümkün olduğunca dipten dikiyoruz ve açık bıraktığımız kısımdan bu diktiğimiz parçayı ters yüz ediyoruz ve ütülüyoruz. 

Çantanın iç kısmını oluşturacak parçalardan birine cep için oluşturduğumuz bu parçayı puantiyeli kısmı dışta kalacak şekilde ortalayıp üst kısmı hariç diğer tüm üç kenarı dipten dikiyoruz. Anahtarlık halkasının takılacağı kısmı da yukarıdan 2 cm aşağıda uzun kenara paralel olarak tutturup dipte dikiyoruz.


cep dikme

Bu modelde çantanın ön kısmı iki parçadan oluşuyor bu iki parçayı dikmek için yüz kısımları birbirine bakacak şekilde kumaşları üst üste koyuyoruz ve uzun kenarından 1.karede görüldüğü gibi iğneliyoruz ve 1 cmlik bir dikiş payı ile dikiyoruz (2.kare). Diktikten sonra düzeltip dikiş kısımlarını ütülüyoruz.


çanta dikimi

Ön kısım tamamlandıktan sonra çantanın sapını ön kısma paralel olarak yeşil kumaşın alt kısmına dipten dikiyoruz. 

Buradan sonra fermuar dikimine geçiyoruz. Fermuarı ters çeviriyoruz ve dış kısmın ön tarafına yukarıda 3.karede görüldüğü gibi üst kısımdan iğne ile tutturuyoruz ve mümkün olduğunca fermuara yakın olarak dikiyoruz.


Daha sonra iç kısmın ön tarafı 1.karede görüldüğü gibi iğnelenir ve yine mümkün olduğunca dipten dikilir. Aynı işlemler dış ve iç kumaşın arka kısımları için fermuarın diğer tarafına uygulanır. 

fermuar dikimi

Fermuarlar dikildikten sonra sap ve anahtar halkası ucunu iğne ile sabitlemekte fayda var. Böylece yan tarafları dilikirken onlarında dikilmelerinin önüne geçilmiş olur. Ayrıca yan tarafları dikmeye başlamadan önce fermuarı aralık bıraktığımızdan emin olmalıyız yoksa çantayı çevirmekte epey zorlanabiliriz.

Yan kısımları dikmek için kenar kısımları yukarıda 4.karede görüldüğü gibi iğne ile tutturulur ve 1cm dikiş payı bırakılarak dikilir. İç kumaşın alt kısmında 5.karede görüldüğü gibi 4-5 cmlik bir açıklık bırakılır ve her üç taraf dikildikten sonra çanta bu açıklıktan geçirilerek ters yüz edilir. İç tarafta kalan bu açıklık daha sonra el dikişiyle ya da makinayla en dipten dikilerek kapatılır. 


el çantası modelleri

Bu da oldukça ilgi gören bir başka model.

baykuşlu çanta

10 yorum:

  1. Bu güzel ve açıklayıcı paylaşım için çok teşekkürler. İlk fırsatta deneyeceğim, sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. Çok mutlu oldum bunları duyduğuma, sevgiler :)

    YanıtlaSil
  3. Ne güzel anlatmışsın. Tüm detaylarıyla yazman da büyük incelik.
    En büyük hayallerimden biridir dikiş dikebilmek benim de. Zamanı geldiğinde öğrenmek için sabırsızlanıyorum.
    Her iki çanta da çok güzel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Deniz. Çizim yeteneği olanların dikiş konusunda da başarılı olduklarını görüyorum hep. Eminim harikalar yaratırsın bir başlasan.

      Sil
  4. dikiş bilmeyen ben bile aşka geldim elinize emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim dikiş maceram da aynı böyle başlamıştı :) Birgün anlatımlı bir dikiş yazısı görüp aşka gelmiştim :) Hadi hayırlısı diyelim o zaman, sevgiler :)

      Sil
  5. Anahtarlık ile cep telefonu bölümlerinin ayrı olması fikri harika. Çok güzel olmuş elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, detayı yakalamış olmanız da beni ayrıca mutlu etti :)

      Sil
  6. Süper olmuş, ellerine sağlık :) Bu kadar ayrıntılı ve açıklamalı anlattığın için çoook teşekkürler :))
    Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim emeğimin boşa gitmediğini hissettirdiğiniz için :)

      Sil