11 Ekim 2015 Pazar

Soğuk proses zeytinyağlı sabun nasıl yapılır?

sabun yapımı
Bu yazımda evinizde nasıl sabun yapabileceğinizi anlatmak istiyorum. Saf sabun 3 temel maddeden oluşur: yağ, su, sodyumhidroksit (kostik). Bu 3 madde arasında kostik diye de bilinen sodyumhidroksit yakıcı tehlikeli bir kimyasaldır. O yüzden sabun yapımına başlamadan önce bazı güvenlik önlemlerini mutlaka almak zorundayız.

Güvenlik açısından temin etmemiz gerekenler:
1)Ellerinize iyice oturan lastik eldiven
2)Koruyucu gözlük
3)Uzaktan ısı ölçer
4)1gr'a kadar tartan hassas tartı
5)Sık dokunmuş plastik süzgeç
evde sabun yapımı
Sabun yapımında güvenlik ve güvenilirlik için gerekli araçlar

Bu araç gereçleri temin etmeden sabun yapımını kesinlikle denememelisiniz.

Güvenlikle ilgili bilmemiz gereken diğer noktalar:
1)Sabun yapımında kullandığımız hiçbir eşyayı bir daha mutfakta kullanmamalı hiçbir gıdayı bu eşyalarla temas ettirmemeliyiz. 
2)Sabun yapımını penceresi olan kolayca havalandırılabilecek bir ortamda gerçekleştirmeliyiz.
3)Sabun yapımı esnasında yanımızda küçük çocukların bulunmamasına sabun yapılan ortama girmemelerine dikkat etmeliyiz.
4)Sabun yapımı için su ve kostiğin karıştırılması gerekmektedir bu esnada açığa çıkan gaz kesinlikle solunmamalıdır.
5)Sabunumuzu kalıba döküp üzerini kapatıp dinlenmeye bırakana kadar gözlük ve eldivenlerimizi çıkartmamalıyız.

Sabun yapımı için lazım olan eşyalar:
1)Plastik kaplar
2)Plastik kaşıklar
3)Sabun kalıbı
4)El blenderı
5)Eski bezler
6)Eski gazete kağıtları

sabun nasıl yapılır
Sabun yapımında gerekli eşyalar

Aşama aşama sabun yapımı:
Güvenlik önlemlerimizi aldıktan sonra hazırlık aşamasına geçiyoruz, bu aşamada yapmamız gerekenler şunlar:
1)Gerekli tüm eşyaları sabun yapacağınız mekanda hazır bulundurun.
2)Muhtemel akmalar dökülmeler için sabun yapacağınız tezgah, masa gibi alanlara gazete kağıtları döşeyin.
3)El blenderınızı prize takılı olarak hazır bulundurun.
4)Eldivenlerinizi ve koruyucu gözlüğünüzü takın.
5)Kullanacağınız yağı plastik bir kaba koyup tartın.
sabun yapımı
Yağın tartılması
6)Plastik kaplardan birine su doldurup tartın.
doğal sabun
Suyun tartılması
7)Başka bir plastik kaba kostik koyup tartın. (İstenen gramda kostiği ayırdıktan sonra kalan kostiği mutlaka hava almayacak ve dökülüp saçılmayacak şekilde muhafaza edin hava ile temas eden kostik bir süre sonra sabun yapımında kullanılma özelliğini kaybeder).
Kostiğin tartılması
Hazırlık aşamasını tamamladıktan sonra en önemli kısma geçiyoruz, artık sabun karışımının yapımına başlayabiliriz.

Soğuk proses zeytinyağlı sabun yapımı (%8 yağlı):
Gerekli malzemeler
1)1kg sofralık zeytinyağı (soğuk proses sabun yapımında artık ya da kokmuş kalitesiz bayat yağ kullanamayız, kötü yağ sabunun bozulup kullanılamaz hale gelmesine sebep olacaktır).
2)300 gr su (su oranı her zaman için toplam yağ oranının üçte birinden fazla olmamalıdır, kostik oranının ise en az 2 katı olmalıdır)
3)124 gr kostik

Her yağın kendine has bir sabunlaşma katsayısı vardır. Bu katsayı yağın tamamen sabunlaşması için gerekli olan kostik miktarını ortaya koyar. Zeytinyağının sabunlaşma katsayısı 0.1345'dir yani kullandığınız zeytinyağının tamamını sabunlaştırmak istiyorsanız 1kg zeytinyağı için 134,5 gr kostik kullanmalısınız. Eğer yapacağınız sabunun temizleyici olmasının yanı sıra cildi nemlendirme özelliğinin de olmasını istiyorsanız belli bir miktar yağın sabunun içinde sabunlaşmadan kalmasını sağlamalısınız. Bunun için de kostik miktarını hesaplayarak azaltmalısınız. 

Bu tarifte sabunun içinde %8 oranında yani 1000 gr zeytinyağının 80 gr'ı sabunlaşmadan yağ olarak kalmaktadır bunun için de kullanacağımız kostik miktarını %8 oranında yani 10,76 gr azaltmalıyız. 

Sabunlaşma katsayısı her yağ için farklıdır. Sabunların içindeki bu yağ oranı ne kadar artarsa sabunun ömrü o kadar kısa olacaktır. En ideal yağ oranı el sabunları için %6-8 arasıdır. 

Sabun yapımında birden fazla yağı karıştırarak da kullanabiliriz fakat her bir yağı iyi tartmalı ve her bir yağ çeşidi için miktarlarına göre kullanılması gereken kostik miktarını ayrıca hesaplamalıyız.

Gelelim sabun karışımının hazırlanmasına:
1)Su koyduğumuz kabın içerisine tarttığımız kostiği yavaşça döküyoruz ve karıştırıyoruz. Kostik su ile buluştuğunda ısı meydana çıkar bu ısı oldukça yüksektir. 
doğal sabun yapımı
Açığa çıkan sadece ısı değil aynı zamanda gazdır da. Su ile kostiğin birleşmesinden sonra oluşan bu gaz kesinlikle solunmamalıdır. 
2)Kostiğin suyun içerisinde iyice erimesi için plastik bir kaşıkla 1-2 dakika kadar yavaşça karıştırmak gerekir.
3)Kostik suyun içinde tamamen eridikten sonra kostikli su karışımı belli bir ısıya gelene kadar beklenmelidir. Bu ısı 30-40 derece arasıdır ve yaz aylarında 2 saat gibi bir süre beklemek gerekebilir. Bekleme süresince kostikli suyun olduğu kabın güvenli şekilde konumlandırmanız, devrilmeyecek dökülmeyecek şekilde durduğundan emin olmanız gerekir.
4)Uzaktan ısı ölçerle ölçtüğümüzde ısının 30-40 derece arasında olduğunu tesbit ettikten sonra zeytinyağı bulunan kabımızın içine bu kostikli suyu sık dokunmuş plastik süzgeçten geçirerek yavaşça döküyoruz. (Plastik süzgeçten geçirme sebebimiz erimemiş halde kalan kostik parçalarının sabuna geçmesini ve tehlike yaratmasını önlemek)
5)Bu aşamadan sonra karıştırma işlemine başlıyoruz. Karışımı sadece plastik kaşıkla da karıştırabiliriz fakat bu çok uzun sürecektir dolayısıyla bu süreyi el blenderıyla oldukça kısaltma imkanımız var. El blenderını ara ara düşük devirde çalıştırarak karışımın puding kıvamı almasını sağlıyoruz. 
sabun nasıl yapılır
Solda karıştırmaya ilk başlandığı zamanki hali solda ise karıştırma işinin sonuna gelindiğindeki hali
6)Karışım puding kıvamına geldikten sonra çok hızlı bir şekilde katılaşıp akışkanlığını kaybedebilir dolayısıyla fazla katı olmayan akışkan bir haldeyken karıştırma işini bitirmeliyiz.
7)Önceden hazır bulundurduğumuz sabun kalıbımıza bu karışımı yavaşça döküp kalıbın üzerini kapatıyoruz ve eski bezlerle örtüyoruz. 
kalıp sabun
Bunun amacı sabun karışımının sabun kalıbı içerisinde ısınıp jelleşmesini kolaylaştırmak. Sabun karışımı kalıbın içinde ısınıp akışkan bir hale gelecektir buna jelleşme denir. Bu jelleşme sabunlaşmanın hızlı şekilde ortaya çıkmasını sağlar. Tekli sabun kalıplarında bu jelleşme olmaz dolayısıyla sabunun kullanıma hazır hale gelme süresi uzar.
kalıp sabun
8)En az 24 saat bekledikten sonra sabunumuzu kalıptan çıkarıp istediğimiz boyutta dilimliyoruz. Sabunu daha erken sürede kalıptan çıkartırsak üzerinde küllenme denilen beyaz toz oluşacaktır. Bu durumun sabunun kalitesine bir zararı yoktur sadece görüntüyü olumsuz etkiler. 
kalıp sabun
sabun kesme aleti
Tüm kalıbı tek seferde kesmeye yarayan sabun kesme aracı
9)Sabunlarımızı dilimledikten sonra direkt güneş ışığı almayan havadar bir yerde kağıt üzerinde ara sıra döndürerek 6 hafta kadar bekletiyoruz. Bu bekletmenin ilk amacı ph seviyesinin düşmesidir. Sabunlar tazeyken ph seviyeleri yüksek olur ve bu da ciltte kurutucu etki yapar. Zamanla ph seviyesi azalıp istenen düzeye geriler. Diğer bir amaç da sabunun içindeki su miktarı zamanla buharlaşacak ve sabunumuz yumuşaklığını kaybedip daha katı bir hale gelecektir. Bu durum sabunun kullanırken yumuşayıp balçığa dönüşmesini ve çabucak bitmesini engelleyecektir.
doğal sabun
%100 sofralık zeytinyağından yapılma boyasız katkısız doğal sabunlar
10)Tüm bu aşamalardan sonra kullanıma hazır haldeki sabunlar şayet paketleneceklerse hava alabilecek şekilde paketlenmelidirler. Paketlemek için kağıt ambalajlar kullanmak en uygunudur.


123 yorum:

  1. Ne kadar güzel ve detaylı anlatmışsınız, bir iç anadolu insanı olarak tabi ki sabunun nasıl yapıldığını bilmem ama bu kadar meşakkatli ve dikkat isteyen bir iş olduğunu hiç bilmiyordum.Yazıyı merakla sonuna kadar okudum emeğinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  2. Emeğinize Sağlık. Çok güzel detaylı açıklamalarınız olmuş. Çok faydalı Oldu. Selam ve saygılar.

    YanıtlaSil
  3. 1 kg zeytinyagiyla ne kadar randıman aliriz yanı ne kadar sabun çıkar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sabunları kaç cm kalınlığında keseceğinize göre ve tabii kullanacağınız sabun kalıbına göre adet sayısı değişecektir. Bu gördüğünüz sabunlar 1,5 cm kalınlığında kesildi, toplamda 14 adet.

      Sil
  4. Tesekkur ederim...blendir kullanmak zorundamiyiz peki...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blender kullanmak sadece süreyi kısaltıyor, zaman bakımından avantaj sağlıyor, isterseniz kullanmayabilirsiniz. Ama karışımın kıvam alması biraz uzun sürebilir (denemediğim için ne kadar uzun süreceğini söyleyemiyorum).

      Sil
    2. Tesekkur ederim değerli bilgileriniz için...

      Sil
  5. mrb bu ekipmanı nerden aldınız yani kalıpları ve kesme aletini

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sabun kalıplarını da kesme aletini de eşim kendisi yaptı. Ana materyalleri bauhaus gibi yapı marketlerden temin edebilirsiniz. Kesme aletinde telleri tutması ve gevşediklerinde germek için gitarlarda olan kulakçıklar kullanılıyor, kesme telleri ise bildiğiniz olta ipi (kalın ve sağlam olanlardan).

      Sil
  6. Doğal dediğiniz bu zeytinyağlı sabunun içinde kostik maddesi bulunuyor bu madde bir defa benim derime temas etti ve eritti böyle zararli bir maddenin girdigi doğa harika Allahın en büyük mucizelerinden biri olan zeytinyağın bütün faydalarını alıp götürmez mi? Bu sabunun yararı mı var yoksa zararı mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kostik diye bildiğimiz sodyumhidroksit aşırı derecede bazik ve yakıcı bir maddedir. Yazımda bunu üzerine basarak belirttiğimi siz de fark etmişsinizdir, belki okurken insanların gözünden kaçar diye güvenlik önlemleri için gerekli eşyaların toplu halde fotoğrafını da ekledim ki okuyucunun gözünden kaçmasın ve kimse zarar görmesin. Tüm uyarılara rağmen risk alıp eldivensiz ve gözlüksüz olarak kostikle temas edildiğinde kötü tecrübelere de davetiye çıkartılmış olur. İnşallah yaptığım uyarıları tüm okuyucular dikkate alıyorlardır.
      Bahsetmiş olduğumuz bu bazik madde sabun yapımında kullanılan belli başlı maddelerden ve normal şartlar altında birbirine karışmayan su ve yağ gibi iki sıvının birleşerek sabuna dönüşmesini sağlıyor. Sabunlaşma tepkimesi dediğimiz bu konu organik kimyanın alanına girmekte, detaylı bilgiyi kimya ile ilgili sayfalarda sabunlaşma tepkimesi olarak arattığınızda rahatlıkla bulabilirsiniz. Fakat kısaca bahsedecek olursam yağ, su ve kostik anlatmış olduğum miktar ve şartlarda birleştiğinde sabunlaşma prosesinin tamamlanması sonrası başka bir maddeye yani sabuna dönüşür ne su su olarak ne yağ yağ olarak ne de kostik kostik olarak kalır.
      Yazımda da belirttiğim gibi her yağın sabunlaşmak için kendine has bir sabunlaşma sayısı vardır bu sayı kullanacağımız kostik miktarını belirler, eğer gerekenden az kostik kullanırsanız yaptığınız sabunun içinde sabunlaşmadan kalan belli bir miktar yağ olacaktır bu yağ da cildi besleme görevi görecektir. Fakat eğer gerekenden fazla kostik kullanırsanız işte bu sefer sorun ortaya çıkar ve elleri kurutup tahriş eden bir sabun elde etmiş olursunuz.
      Sabunlar ph derecelerine baktığımızda bazik özelliklidir fakat soğuk proses sabunlarda bu baziklik sabunları kurutma sürecinde azalmaya başlar ve 6 haftalık sürenin sonunda ideal seviyeye ulaşır. Dolayısıyla soğuk proses sabunlar 6 haftadan önce kullanılmamalıdır. Soğuk proses sabunlar kaynatılmadan yapıldığından ve kesinlikle sağlıklı taze yağ kullanılmak zorunda olduğundan kullanılan yağın cildi besleyici özellikleri büyük oranda korunur.

      Sil
    2. Burada anlatilan sabunlasma reaksiyonu temel bir reaksiyondur, sabun bulundugundan beri bu sekilde gerceklesir, satin alinan tum sabunlar temel olarak bu sekilde yapilir. Yani verilen uydurma bir tarif degil gercek kimyasal bir reaksiyondur. Sabunlasma islemi cok guzel aciklanmis, buraya giren hicbirsey kendisi gibi kalmiyor. Nasil ki yemek yapilirken yemekler pisince degisir, bu da boyledir. Nisastayi, unu pisirirsiniz kivam alir, sutu mayalarsiniz yogurt olur gibi...

      Sil
  7. Merhaba; verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkürler.Benim sorum şu olacak; kokulu sabun ambalajları var hani, alt kısmı karton ve üst kısmı asetat olanlar, paketleme için bunlar sağlıklı mı? Ne kadar bir süre için koruma sağlar bu tip paketleme? Nazik cevabınız için şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, bahsetmiş olduğunuz kutulardan ben de kullanıyorum fakat sadece gönderi yapmak amaçlı. Uzun süreli olarak sabunları bu kutularda muhafaza etmek pek sağlıklı olmayacaktır, çünkü sabun ne kadar iyi kurumuş olsa da 1 seneyi aşmış dahi olsa muhafaza esnasında havadar bir yerde olmalı ve en az haftada bir çevrilmeli, yoksa yüzeye temas eden kısımla üstte kalan kısımda renk farklılaşması oluşacaktır bu da kaliteyi bozmasa da görüntüden kaybettirecektir.

      Sil
    2. Değerli bilgiler için teşekkürler. Denemedim henüz, deneyeceğim ama şimdiden bir soru sorayım izninizle. Diyelim ki o görüntü bozulması oluştu. Peki benmari usulü eritip tekrar kalıplamalı mıyız? Nazik yanıtınız için tekrar teşekkürler.

      Sil
    3. Anlatmış olduğum yöntemle sabun yaptığınızda sabunu benmari usulü eritebilirsiniz ama hiçbir zaman akışkan hale gelmeyecektir ve tekrar kalıba aktardığınızda ilk seferki gibi pürüzsüz olmaz ama kullanımında sorun yaşamazsınız sadece demek istediğim görüntüyü iyileştirmek için iyi bir yöntem olduğunu söyleyemem. Dışarıda genelde sabun bazıyla yapılan sabunlarda sanırım bunu yapabiliyorlar yani tekrar tekrar sabunu eritip kalıba dökebiliyorlar ama burda sabun bazıyla değil yağ su ve kostikle çalışılıyor bu üç madde reaksiyona girip başka bir maddeye yani sabuna dönüşüyor.

      Sil
  8. Merhaba gerçekten çok güzel tarif etmişsiniz. Bu kadar zahmete girmek istemeyen benim gibi :) kişilere bu sabunu satıyor musunuz acaba? Ben saçlarım ve yüzüm için kullanmak istiyorum. Saçlarım çok dökülüyor ve cildimide sivilce ve lekeler var. Satış yapıyor musunuz? Teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
  9. Merhaba sizden bu sabunu satın alma şansımız var mı acaba? Ben dökülen saçlarım için kullanacağım. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  10. Merhabalar;
    Benim sorum plastik kap ve kaşıkla ilgili olacak. Metal kaşık veya metal kap kullanmamızın bir sakıncası olur mu? Şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Metal kap ve kaşık kullanacaksanız mutlaka çelik olanları tercih etmelisiniz, alaşım olan metaller sabun yapımında tavsiye edilmiyor.

      Sil
  11. Tekrar merhaba;
    :) soğuk proses yağı kızartma yapı ve posa ile yaparsak başarılı olur muyuz? Karşılaşacağımız sorunlar ne olabilir? Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda uzman diilim ama kizartma esnasindaki yuksek isidan yagin yapisi bozulacagi icin sabunlasma reaksiyonunu duzgun hesaplanamayabilir, sabununuzda kostik kalabilir. Dolayisiyla elde edilecek sabunun kalitesinin kotu olmasi muhtemeldir, el sabunu olarak kullanmak riskli olabilir.

      Sil
  12. Merhabalar, öncelikle yaptığınız sabun çok iyi oldu ellerinize sağlık, bir şey merak edıyorum araştırımalar sonucunda, ben sıcak yöntem ile sabun yapmak istiyorum kaynatma usulü fakat kostik miktarında çok çelişkide kaldım, kaynatma usulunde 1kğ yag için 18gr kostik kullanıyorlar, soguk yontemde 1Kğ başına 134gr kullanılıyor, sıcak yöntemde sabun yaparken kostık miktarımız ne kadar olmalı acaba.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, sıcak yöntemle sabun yapımını daha önce hiç denemedim, köyde kaynatarak sabun yapan kişiler de kostik miktarını göz kararı olarak ayarladıklarından onlardan da sağlıklı bilgi elde edemedim fakat 5 kg yağa 1 kg kostik gibi bir ölçü verilmişti bana fakat denemediğim için güvenilir bir bilgi olarak sunamam.
      Sabun yapımıyla ilgili genellikle Almanca kaynaklardan faydalanıyorum ve bu kaynaklarda şimdiye kadar bizim bildiğimiz kaynatma usulünü uygulayana rastlamadım. Almanca kaynaklarda sıcak yöntem denildiğinde benmari usulü ya da fırın içi ısıtma karşımıza çıkıyor yani köylerde yapılagelen ateşin üstünde kazanda kaynatma türü bir yöntem uygulamıyorlar ve kostik miktarlarında da sıcak ya da soğuk olsun bir değişiklik olmuyor. Bunun arkasında yatan mantık ise her yağın sabunlaşmak için belli bir sabunlaşma sayısı olduğu ve bu sabunlaşma sayısının kostik miktarını belirlediği dolayısıyla sıcak ya da soğuk yöntemin değil yağın cinsinin ve miktarının kostik miktarını belirleyici olduğu. Bir de sabunun içinde sabunlaşmadan kalan yağın da hesaplanması gerekiyor ayrıca çünkü bütün yağı sabunlaştıracak miktarda kostik kullanırsanız oluşacak sabun cildi tahriş eden bir sabun olacaktır, tabii eğer ev temizliğinde kullanacaksanız böyle bir sabun daha işe yarar olacaktır. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

      Sil
    2. Teşekkur ederim bilgiler için, benim şu ana kadar buldugum bilgilerde eski bir sabun ustasına gore 1litre için 17gr kostık kullanılması gerkiyormuş fakat kendı bu ölçuden biraz daha fazla kullandıgını soyluyor, köyde veya elde üretim yapanların genelide 6kg için 1kg kostik kullanıyorlar, köylerde ise genelde sıcak yontemde sabun oluştuktan sonra tuzlu su doktukleri için fazla kostık su ile birlikte kazanın dıbınde bırıkıyor, kostık ayarını tuz halletmiş oluyor, hangısının iyi oldugunu ancak deneyerek bulucağım galiba, en yakın zamanda kaynatma usulu sabun yapıp her iki kostık miktarını deneyip sonucu sızlerle paylaşacağım insallah. Bu arada sizin yaptıgınız bu sabun ölçü ve tarıfı cok guzel, sabun yapacak arkadaslara aynısını tavsıye ederım en dogru ve en iyi yöntem budur.

      Sil
  13. merhabalar , sizin tarif ettiginiz yontemle sabun yaptım fakat sabunun dılımı kestıgım zaman ortasının hala ıslak oldugunu gordum sizce neden olabılır ,ayrıca 6 haftalık bekleme süresini kısaltma şansımız varmı kurutma şekli veya su oranını dusurme gibi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Su oranını düşürebilirsiniz ama %20 oranından daha az olmamalı yani 1 lt su yerine 800 ml su kullanabilirsiniz daha azı tehlikeli olur. Islaklık terleme şeklindeyse bu normal bir durum, sabunlar gerek kesildikten sonra gerek kurutma aşamasında terleme yapabiliyorlar, kağıt üzerinde ve havadar bir ortamda ara ara çevirerek kurutmanızı tavsiye ederim.

      Sil
  14. Dediğiniz gibi sabun yaptım fakat bir türlü kurumuyor. Yumuşak bi yapısı var ve köpürmüyor. Sizce ne yapmalıyım ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeytinyağıyla yapılan sabunlarda bu dediğiniz iki sorunla karşılaşmak çok olası. Köpürmesi için 1kg yağ için 1 tatlı kaşığı şeker kullanabilirsiniz mesela ya da zeytinyağının yanı sıra hindistancevizi yağı kullanırsanız köpük oranı oldukça artar. Toplam yağın %25ini hindistancevizi yağı olarak kullanabilirsiniz daha fazlası kurutucu etki yapar. Sert olması için de yine katı bir yağ ile kombine etmek faydalı olur mesela palm, hindistancevizi yağı, palm kernel gibi. Ama su oranını azaltmak da fayda sağlar burda dikkat etmeniz gereken su oranının çok abartılı şekilde azaltılmaması gerektiği çünkü kostik aşırı ısınıp tehlike yaratabilir ya da erimeden kalan kısımlar olup sabunun içine karışabilir ki bu da son derece tehlikelidir dolayısıyla örnek olarak 1 lt su yerine 800 ml kullanabilirsiniz ama bu orandan az kullanmayın. Bir diğer seçenek ise tuz kullanmaktır fakat tuz sabunu sert yaparken köpüğü de azaltır o yüzden tavsiye etmem.

      Sil
  15. Emeginize sağlık. .yagi sanırim ısıtmiyoruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Havanın sıcak olduğu zamanlarda yağı ısıtmaya gerek kalmıyor fakat ideal olan kostikli su karışımıyla yağın aynı en fazla 2-3 derece farklı ısıda olması.

      Sil
  16. Merhabalar,
    Ben evde bunu yapmaya çalıştım fakat başarılı olamadı, daha doğrusu sonuç olarak kostik ile sabun birleşmedi bir türlü biri dibe çöktü biri yukarıda kaldı.
    100 Gr Ayçiçek yağı
    84 Gr Su
    16 Gr Kostik
    kullandım,
    Kostik ile suyu karıştırdım ve 40 dereceye kadar düşmesini bekledim.
    Daha sonrada bulunduğu kabın içine yavaş yavaş ekleyip tahta bir kaşık ile karıştırdım, sonrasında bütün kostikli suyu yağ ile karıştırdıktan sonra brender ile karıştırdım. Fakat sonuç olarak iki bileşen birbirine karışmadı. Konu hakkında yardımcı olursan sevinirim.

    YanıtlaSil
  17. Merhaba, her yağın sabunlaşma katsayısı farklıdır, 100 gr ayçiçek yağının tamamını sabunlaştırmak için yaklaşık 13 gr kostik kullanmanız gerekir siz biraz fazla kullanmışsınız. Ayrıca su oranınız da çok yüksek, 34 gr yeterli olurdu. Sabun yapımında 1 kg nun altında yağ kullanmamanızı tavsiye ederim şayet yarım gramı dahi ölçebilen çok hassas bir tartınız yoksa.

    YanıtlaSil
  18. Herhangi bir kil çeşidini sabuna eklemek de köpürmeyi arttırıyor, bunun için killi sabun yapımını anlattığım yazıma göz atmanızı tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  19. Tesekkur ederim tekrar deneyecegim ilk oldugu icin deneme amacli 100 gr kullandim. Bu su yag ve kostik oranlari icin turkce bir kaynak var mi? Sabunlasma kat sayisi farklarini gorebilecegimiz weya degerleri yazip su kostik miktarini ogrenebilecegimiz?
    Tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben sadece Almanca kaynak kullanıyorum aslında çeviri fonsiyonundan faydalanıp siz de bu kaynakları kullanın derim, Almanlar bu konularda çok titiz ve detaycılar dolayısıyla daha güvenilir buluyorum elde edilen sonucu, seifenrechner diye arattırabilirsiniz.
      Ayrıca ayçiçekyağına dair size tavsiyem konuya vakıf olana kadar deneme amaçlı kullanmanızda sorun yok ama ben bu işi öğrendim dedikten sonra bu yağı kullanmamanızı tavsiye ederim çünkü ayçiçekyağıyla yapılan sabunlar hem fazla köpürmez hem yumuşak kalır hem de çabuk bozulur yani bir çok dezavantajı mevcut.

      Sil
  20. Tesekkur ederim tekrar bir deneme yapacagim. size burdan donus yapacagim.

    YanıtlaSil
  21. Merhaba,
    öncelikle elinize sağlık. sabun yapmaya karar verdiğim den beri okuduğum en açıklayıcı ve güzel tarif sizinki.tarifi okuduktan sonra diğer yağların sabunlaşma katsayısını ararken zeytin yağı için sabunlaşma sayısının pek çok kaynakta 184-196 olarak geçtiği dikkatimi çekti.sizin tarifinizde bu sayı 135 olarak geçiyor (tarifinizde daha düşük olması bana daha güvenli gibi bir duygu yarattı)aradaki bu farklılık nerden kaynaklanıyor? bilgi verirseniz çok memnun olurum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, bahsetmiş olduğunuz rakkam sodyumhidroksit yani kostik için değil potasyumhidroksit yani koH için geçerli. Potasyumhidroksit sıvı sabun yapımında kullanılan bir kimyasal, eğer katı sabun yapmak istiyorsanız sodyumhidroksit yani NaOH yani kostik kullanmalısınız. Aradaki fark bundan kaynaklanmakta, bu dediğim kimyasalların %100 saf halde bulunmama ihtimaline karşı böyle bir ara rakkam oluşmuş olmalı. Umarım yardımcı olmuşumdur.

      Sil
  22. Hızlı,ilgili ve aydınlatıcı bilgileriniz için çok teşekkür ederim.:) Rehberliğiniz sabun yapmak konusundaki motivastonumu iyice arttırdı. zeytin yağı gibi sabun yapımında kullanılabilen kanola,kolza,pamuk,ayçiçek,fındık ve sizin önereceğiniz başka yağların da sodyum hidroksit ile sabunlarla sayılarını da yazarsanız çok memnun olurum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda çok talep aldım sanırım ayrı bir yazı olarak hazırlamam daha uygun olacak. İnşallah vakit bulduğum en kısa zamanda diyeyim. Sevgiler.

      Sil
  23. cok detayli bir yazi. benim icin faydali oldu. ellerinize saglik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, faydalı olduğuna sevindim.

      Sil
  24. blogunuzu sabunla ilgili bilgi ararken buldum ama diğer konular da çok hoşuma gitti yeni paylaşımlarınızıda (takipteyim:) )bekliyorum:) tekrar teşekkür ederim elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  25. Merhaba,soğuk proses sabun yapımında ben hindistan cevizi yağı kakao yağı zeytin yağı cok az miktarda balmumu kullanmak istiyorum. Ancak sabunlaşma derecesi ve ph konusunda tedirginim. Yapacagim sabunda 600g zeytin yagi 200g hindistan cevizi yagi 200g kakao yağı 60g balmumu 147g kostik 350g su gibi bi tarif var elimde yanliz kostik miktari konusunda emin değilim sizce uygunmudur. Ph konusunda da yapilan sabunlar da çok yuksek farklar oluyor mu. Son sorum koku için ne önerirsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, kostik miktarınız tahmin ettiğiniz gibi biraz yüksek eğer bu miktarla sabun yaparsanız içinde sabunlaşmadan kalan yağ oranı sadece %1 olur bu orandaki bir sabun ev temizliğinde kullanmaya uygun olur fakat el sabunu için pek sağlıklı olmaz; yağ oranı az olduğu için cildi tahriş eder ve kurutur. Sizin yerinizde olsam 140 gram kostik kullanırım böylece sabunlaşmadan kalan yağ oranını %6 olarak belirlemiş olurum. Koku olarak ya aromatik yağı kullanabilirsiniz ya da sentetik parfüm kullanabilirsiniz, fakat sentetik parfümlerde sabun için kullanılabilip kullanılamayacağını sormanız gerek aktarlardan her iki çeşitte de koku bulabilirsiniz bu miktardaki bir yağ için 30 gram koku yeterli olacaktır şayet aşırı keskin ise 10 gramla da sınırlayabilirsiniz. Kokular sabun yapımında son aşamada kullanılır yani sabun karışımını kalıba dökmeden evvel son olarak ekleyip karıştırıp öyle dökün. Kokuyu ekledikten sonra dikkat etmeniz gereken bir nokta da şu; bazı kokular sabun karışımını ani bir şekilde sert hale getirebilir yani sabun karışımı kalıba dökülemeyecek kadar katı hale geçer, o yüzden son aşamada biraz hızlı davranın derim. Eğer ilk defa koku kullanacaksanız fazla riske girmeden bilindik klasik bir kokuyu tercih etmenizi tavsiye ederim mesela lavanta gibi. Aromatik yağ kokuları çoğu zaman uçucu oluyorlar sentetik parfümler tabii ki çok daha kalıcı ve bunun yanı sıra alerji yapma riskleri var.
      Ph oranı ilk kestiğinizde yüksek olur kurudukça düşer bu yüzden en az 6 hafta beklemek uygunudur.

      Sil
    2. Merhaba,Ben ilk defa denedim ama sabuncugum puding kıvamına gelmedi... formulum 250g zeytin yağı 14g Hindistan cevizi yağı(elimde bu kadar vardi) 48g kakao yağı 110g destile su 39-40g kostik. Sanırım suyu biraz fazla kacirdim diye düşünüyorum. El blenderim yoktu bu sebeple yaklaşık 1 saat kadar catalla cirptim kavanozun icersinde arada agzini kapatip calkaladim (biraz amatör oldu:) ). Yağ ile kostigi karıştırdım baya ve yoğunlaştı bi noktadan sonra artik yogunlasmamaya basladi ve bende kaliba döktüm. Sizce de sorun su ise ne kadar sure bekleteyim kalipta buharlasmasi icin veya sorun nedir bi fikriniz varmi :(

      Sil
    3. Merhaba, aslında en büyük sorun böyle küçük miktarlarda deneme yapmak. 1 kg yağın altına düşmemek en iyisi çünkü kullandığınız kostiğin saflık derecesini bilemezsiniz belki saflığı pek yüksek olmayan bir kostikti, hatta saflık derecesi yüksek olsa dahi havayla temas etmiş iyi paketlenmemiş kostikler de İyi sonuç almamızı engeller. Suyu 5 gr fazla kullanmışsınız ama çok büyük sorun değil bence, kostik miktarınız da uygun el sabunu için ama dediğim gibi miktar azaldıkça sonuç kötüleşiyor. Şuan akışkan halde mi sabununuz? Kabı yıkarken köpürme oldu mu?

      Sil
    4. 1 kg denemekti aslında amacım ama zeytin yağını israf etmeyeyim fazla dedim deneme maksatli sadece. Sabun suan baya yogun denebilir ama akiskan halde yani sicak cikolata gibi diyelim. Kabi yıkarken kopurme oldu sanırım banyoda fiskiyeyle yikadim tam emin degilim. Kostik de paket icerisindeydi. Ama sebebini bulamadim maalesef. Sizi de meşgul ediyorum kusura bakmayın:(

      Sil
  26. Rica ederim, denemek isteyenler için yorumların çok faydalı olduğunu düşünüyorum, o yüzden geribildirimleri çok önemsiyorum ve teşekkür ediyorum paylaşımda bulunan herkese. Sadede gelecek olursam daha önce benim başıma da geldi sabun karışımı akışkan halde kaldı üstelik çalıştığım miktar 2 kg yağdan oluşuyordu, güvenilir olmayan bir kostik kullanmıştım bir daha da o kostiği kullanmadım ve aynı sorunla da tekrar karşılaşmadım. Elde ettiğim sabunu atmaya kıyamayıp bildiğimiz plastik çöp torbasına aktardım orda epey bir müddet ağzı kapalı kaldı ve bir zaman sonra arap sabunundan daha katı bir hal aldığını gördüm. Ben bu sabunu ev temizliğinde değerlendirmiştim, aklıma başka bir fikir gelmemişti ve bana kostik diye satılan şeyin acaba sıvı sabun yapımında kullanılan potasyumhidroksit olup olmadığından şüphelenmiştim.
    İlk denemelerimde yaşadığım başka bir zaiyatta sabun karışımını benmari usulü eritip kıvam alıncaya kadar pişirmiştim ve tekli kalıplara dökmüştüm, görüntü pek hoş olmuyor ama sabun olarak sorunsuz kullanılabilir bir ürün çıkmıştı ortaya belki siz de bunu deneyebilirsiniz, eğer bulma imkanınız varsa karışımın içine bir kaşık kil eklemek de işe yarayabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Sanırım benim hatam da kostik yüzünden. Genelde sabun yapımında kullanilan yağların özelliklerini araştırdım baya ancak hepsinin birbirini tamamlayan özellikleri mevcut ve birbirine katarak bi ürün elde ediyoruz. Peki temizleyici özelliği iyi hemde köpük miktarını iyi veren bi madde veya bi yağ artik ne olursa onerebileceginiz bişey varmı ikinci merak ettigim şey mesela hindistan cevizi yagi kullaniyoruz ya peki bu hindistan cevizinin kendi icerisindekini suyu veya salatalıktan sıklığımiz suyu veya daha baska meyvelerden elde ettigimiz suyu sabunda kullanabilirmiyiz ve bunu yaparken kostigi az miktarda suda seyreltip yağla karistirdiktan sonra mi ilave etmeliyiz yoksa direk kostigi bu elde ettiğimiz sularda mi seyreltmeliyiz. Bununla alakalı olarak mesela katmamiz gereken su miktari 100g farzedelim 30g destile suda kostigi seyreltip kalan 70g meyve sebze suyu gibi mi işlem yapmaliyiz. Yorumlariniz icin tekrar çok teşekkür ederim.

      Sil
    2. 30 gr suda kostiği eritmek çok tehlikeli olur eğer kullanılması gereken su miktarı 100 gr ise. Bahsettiğiniz değişik sıvıları su yerine kullanabilirsiniz. Keçi sütlü sabun yapımından bahsettiğim yazıma da göz atmanızı tavsiye ederim. Hindistancevizi suyu ya da sütü kullanacaksınız bu sıvıların da sabun karışımının Isısını tıpkı süt gibi arttırdığını söylemem lazım dondurarak kullanmanız mantıklı olur aynı zamanda sabun karışımını kalıba döktükten sonra kalıbı fazla izole etmemeniz gerekir.
      Palm çekirdeği yağı ve hindistancevizi yağı köpüğü arttıran yağlardır aynı zamanda şeker kullanmak da köpüğü arttırır kil kullanımı da köpüğün daha yoğun olmasını sağlar (killi sabun yapımı yazıma bakabilirsiniz).
      Şeker kullanacaksanız 1 kg yağ için 30 gr toz şeker yeterli olacaktır bunun için toplam su miktarından birazını ayırıp şekeri içinde eritip sabun karışımına döküp karıştırabilirsiniz, ya da kostiği eritmeden önce suyun içinde önce şekeri eritip sonra üzerine azar azar kostiği ilave edebilirsiniz, kostiği hızlı ilave ederseniz suyun içindeki şeker karamelize olabilir ısının ani yükselmesiyle bu da kostikli suyu kullanılamaz hale getirir. Tersini yaparsanız yani önce kostiği eritip sonra da şekeri eriteyim derseniz şekerin erimediğini görürsünüz bu yüzden şekeri ayrıca eritmek ya da önce şekeri eritip sonra kostiği yavaş yavaş ilave edip eritmek gerekir. Bal da köpüğü arttırır ama sabun karışımının fazla ısınmasına da sebep olur, onu da suyla seyreltip sabun karışımına eklemekte fayda var.
      Su yerine kahve de kullanabilirsiniz, içilmeyecek acılıkta koyu bir filtre kahve ya da neskafe kullanabilirsiniz tüm su yerine hatta içine 1 kaşık kahve koyarsanız peeling etkili olur ve kahvenin koku giderici etkisinden ötürü mutfak sabunu olarak çok idealdir, yalnız ilk yapıldığında kahveli sabun biraz kötü kokabilir bu koku bir iki hafta içinde gidecektir.
      Hindistancevizi yağı temizleyici etkisi yüksek yağlardandır fakat cildi kurutucu özelliği de vardır o yüzden toplam yağın içinde %25 oranını geçmemesi tavsiye edilir.
      Hazırlamakta olduğum yeni yazım sabunlarda kullanılan yağların özellikleri nasıl kombine edilebilecekleri ve sabunlaşma sayılarıyla ilgili olacak, ilginizi çekeceğini düşünüyorum.

      Sil
    3. Yeni yazinizi sabirsiklikla bekliycem emeginize saglik kolay gelsin

      Sil
    4. Eli kulağında diyeyim:)

      Sil
  27. Hocam cok iyi bir yazı olmuş. Hersey anlaşılır... ben kostik diye marketten yeni tarihli ambalajlı lavobo açıcı kullansam olurmu. Granür halde %98 sodyum hidroksit (NaOH) yazıyor... ne dersiniz... teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazı lavabo açıcıların içinde sodyum hidroksitin yanında başka etken maddeler de olabiliyor, eğer üzerinde sadece %98 saflıkta sodyum hidroksit olduğu belirtilmişse teorik olarak kullanılmasında sakınca olmaz diye düşünüyorum. Kendim şahsen hiç lavabo açıcı kullanmadım sabun yaparken ama sabun tarifi veren bir kişinin kostik olarak lavabo açıcı önerdiğini duydum. Eğer firmanın beyanı doğruysa sadece NaOH ise tabiiki kullanılabilir. Sonuçtan bizi de haberdar ederseniz diğer denemek isteyenler için de fikir olacaktır. Ben teşekkür ederim, kolay gelsin.

      Sil
    2. s a,
      hocam ben marketlerde satılan lavabo acıcılarından (Örnek: BİM deki) kullandım, nalburlardan aldıgım kostık ıle farkı yoktur, yalnızca gorunumu degısık, aynı mıktarda kullandım sabun ıyı oluyor, bende hassa terazi var birini tarttım poşeti ile tam 80gr geliyor, uzerınde yazdıgı gibi.

      Sil
    3. Aleyküm selam, çok teşekkür ederim paylaştığınız bilgi için eminim denemek isteyenlere önemli fayda sağlayacaktır yazdıklarınız.

      Sil
  28. Hocam merhaba
    Sizin tarifinizden birebir yararlanarak arkadaşımla beraber sabunumuzu son derece kolay bir şekilde yaptık.. ilk denenemiz olmasına ragmen sizin ve yorumlardaki değerli aekadaşların deneyimlerinden önerilerinden birebir faydalandım...
    Başka arkadaşkarında faydalana bilmesi için nasıl yaptığımızı anlatmak isterim...
    1 litre bahcemizdeki zeytinden elde edilen 1. Sınıf zeytin yağı...
    Granür halde %98 sodyum hidroksit (NaOH) (101 den aldığımız lavabo açıcı)
    Eczaneden soğuk yöntemle elde edilen tamamen doğal 20 gram hindistan cevizi yağı (4.5 tl ye aldık)
    Ve erikli marka su
    - once 125 gram kostik 300 ml suda eritildi ve 35 dereceye inmesi beklendi sonra zeytin yagı ısısı 35 dereceye cikarildi..
    Hindistan cevizi yağı zeytin yağına ilave edildi ve karıştırıldı. Zeytin yağının icerisine hazirladigimiz kostik karistirilarak azar azar ilave edildi. Sonra blendirla 3 dakika kada puding kivamina gelinceye kadar karistirildi...ve kaliolara dokuldu.. bieazdan kaliplardan cikaracagim. Sertlesmiş ve sabunumuz harika kokuyor...


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, çok mutlu oldum iyi netice almanıza ve zahmet edip detaylı şekilde anlatmışsınız ayrıca teşekkür ederim, eminim denemek isteyenlerin de çok işine yarayacaktır. Hindistancevizi yağı rafine edilmiş halde daha ucuza bulunabilen bir yağ özellikle gıda sektöründe çok kullanılmakta (pastacılık, dondurma vs) tek sorun miktar olarak büyük miktarlarda satılıyor ama söylemiş olduğunuz meblağ hayli yüksek.
      Yapmış olduğunuz sabunun fotoğraflarından ilimilmek@gmail.com adresime gönderirseniz diğer deneyen arkadaşların fotoğraflarıyla birlikte sizden gelenler postuna eklemek isterim.

      Sil
    2. Hocam hindistan cevizi yağı şisesini ve yaptığımız sabunların resimlerinide bu aksam size gondereyim... bizde anlayamadık bu hindistan cevizi yağı 20gr 4 buçuk tl cok fazla değilmi... eczacı bu yağ en saf en kaliteli yağ diye verdi guvenilir bir firma uretiyormuş.. piyasada kullanilanlar boyle değilmis

      Sil
  29. Emeginize saglik detayiniz güzel olmus keske fotoda gorebilseydik bu arada hindistan cevizi yaginida ısıtiyirmuyuz kolay gelsin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hindistancevizi yağı 30-35 derecede kendiliğinden sıvı forma geçen bir yağ ama oda sıcaklığında katı formunu muhafaza ediyor dolayısıyla ısıtmak gerekiyor.

      Sil
    2. Biz 35 dereceye ısıttığımız zeytin yağına direk koyduk kendiloginden eridi...

      Sil
    3. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim

      Sil
  30. Hocam her şey için teşekkür Ediyoruz. Benim yaptığım sabunlar her tarafı aşırı beyaz toz oluyor.sanki una batırmış gibi oluyor.Bunun sebebi ne olabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sabunu kalıptan çok erken çıkarıyor olabilir misiniz acaba? Bahsettiğiniz olaya küllenme deniyor, eğer sabun kalıba döküldükten sonra iyi izole edilmez ve erken kalıptan çıkarılırsa hava ile erken temastan ve jelleşme evresinin yetersiz kalmasından dolayı ortaya çıkar. Tekli kalıplarda blok kalıplara göre daha sık görülür çünkü blok kalıplarda jelleşme daha iyi olur. Eğer sabununuzu blok kalıba döker üzerini streç folyo ile kapatır ve sabununuzu en erken 24 saat sonra kalıptan çıkarırsanız sorun ortadan kalkacaktır.

      Sil
    2. Hocam sabunu 24 saatten erken çıkartmıyorum.ama yinede her tarafı beyaz toz tutuyor.

      Sil
    3. Kardeşim, bu sabunun tozlanması bende de oluyor bazen, bende iki sebebden oldunu gozlemledim, 1. yagı normladen bıraz fazla ısıp (kaynama gibi) yaptıgım sabunda oldu, 2. deneme için çokca yaptıgım yag karısımını ve kostıgı katıp sonradan ıkıye bolup, ayrı ayrı yaptıgım sabunun bırınde oldu, digerinde tozlanma olmadı. Sanırım yagın kuvveti ıle kostık uste cıktı haliyle yag altta kaldı kostıklı bolum tozlu sabun oldu. fakat kullanmada sıkıntı olmadı.

      Sil
  31. Aykut Bey tekli kalıp mı kullanıyorsunuz acaba, bir de kullandığınız yağ zeytinyağı mı? İsterseniz mail adresime sabun ve kalıbınızın resmini atın belki konuyu aydınlatmakta yardımcı olabilir. ilimilmek@gmail.com

    YanıtlaSil
  32. Merhabalar, yaklaşık 1 senedir bende eşimle birlikte sabun yapıyoruz. Kendi yöntemlerimizle kesme tahtası yaptık fakat sizin kullandığınızı Türkiye'de bulamadık. İlham olması açısından mail adresimi yazsam kesme tahtasının bir kaç fotosunu atabilir misiniz? gururtomur@gmail.com şimdiden çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  33. Bizim odevimiz varda sabun
    160 ml zeytinyağı
    16 gr sodyumhidroksit
    50 gramda su kullanmayı dusunuyorum sizce kıvam uygun olurmu fazla veya eksikmi cevap verirseniz sevinirim simdiden teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son yazımı okumanızı tavsiye ederim öncelikle, orada çok daha ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz. Sorunuza gelince bu kadar küçük miktarlarda çalışmayı önermiyorum çünkü hem çok riskli hem de iyi sonuç alınması çok zor. Zeytinyağının sabunlaşma sayısı 0,1345 yani sizin tüm bu yağı sabunlaştırmak için en az 21,5 gr kostik kullanmanız gerekir, fakat bu miktar bir kostikle yapacağınız sabun el sabunu olarak kullanılamaz, eğer el sabunu olarak kullanmak istiyorsanız 20 gr kostik kullanmanız gerekir, 19 gr kullanmanız halinde ise sabununuz çok yumuşak ve aşırı yağlı bir sabun olacaktır. Gördüğünüz gibi küçük miktarlarda 1gr sonucu belirliyor hatta 0,2 gr bile anlamlı öneme sahip ve piyasada hiç bir tartının bu kadar hassas ölçüm yapabileceğini sanmıyorum. Size tavsiyem en az 1 kg yağ ile çalışmanız olur.

      Sil
  34. Merhabalar ben sabunlaşma katsayısından yola çıkarak kaç g NaOH kullanılması gerektiği hesabını sizden öğrenmek istiyorum yardımcı olursanız sevinirim kolay gelsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba son yazımda detaylı olarak değinmiştim bu konuya eminim işinize yarayacaktır https://emekilmek.blogspot.com.tr/2017/02/sabun-yapmnda-kullanlan-yaglar-ve.html?m=1

      Sil
    2. merhaba sitenizden gerekli hesaplamaları alarak kendimce bir tarif oluşturdum ; %8 yağlı bir sabun oluşturmak için 90 g zeytinyağı ve 10 g Hindistan cevizi yağı için sırasıyla;
      90x0.1345=12.105 g
      12.105x0.08=0.9684 g
      12.105-0.9684= 11.1366 g NaOH (zeytinyağı için)

      10x 0.1830=1.83 g
      1.83x0.08=0.1464 g
      1.83-0.1464= 1.6836 g NaOH (hindistancevizi yağı için)

      toplam NaOH= 11.1366+1.6836=12.8202 g NaOH tartıp 33 mL su içerisinde çözdüm. Aynı sizin anlattığınız gibi işlem basamaklarını gerçekleştirdim. Yalnız silikon kap bulamadığımdan evde 4 lü plastik kahvaltılıkların bir gözüne karışım puding kıvamına geldikten sonra boşalttım. 24 saat bekledim kapı açtığımda sabun yumuşaktı. Sabun şu an yumuşak olduğundan, kap da sert plastik olduğundan sabunu çıkartamıyorum. Üstü açık bir vaziyette kurumasını mı beklemeliyim yoksa sabun olmadı mı? Nerde hata yaptığımı anlamadım yanlış olduğum noktalarda beni yönlendirirseniz çok sevinirim :) bu arada mecburen küçük miktarlarda çalışmak zorunda kaldım

      Sil
    3. Merhaba, hesaplamalarınız harika, puding kıvamını elde ettiğinize göre basamakları da çok iyi takip ettiğiniz ortada. Yalnız sizin de dediğiniz gibi miktar çok küçük ve 0,2 gr lık bir sapma dahi sonucu olumsuz etkileyebilir, mesela 12,82gr değil de 12,00gr kostik sabunu %14 yağlı yapar, dolayısıyla sabun daha geç katılaşıp daha geç kurur. Küçük miktarın bir diğer dezavantajı jelleşme evresi yeterince ortaya çıkmaz, yani kalıba döktükten sonra sabunun ısısının yükselmesi gerekir bu aşama sabunlaşmayı hızlandırır fakat tekli kalıplarda blok kalıplara göre sabun karışımı ısınmadan mevcut ısısını da kaybederek soğur böylece jelleşme evresi yaşanmamış olur. Sabununuzun ne derece yumuşak olduğunu bilemiyorum fakat elinize aldığınızda köfte yuvarlar gibi şekil verilebilecek formdaysa elinize mutlaka eldiven giyip kalıptan azar azar çıkarıp elinizde bir forma sokup bir kenarda kurumaya bırakmanızı tavsiye ederim. Kahvaltılık kabını da bundan sonra kahvaltılık kabı olarak kullanmamanız sağlık açısından daha uygun olacaktır.

      Sil
  35. Cevabınız için çok teşekkür ederim sabun şu an nasıl desem katı krem formunda gibi sizinde önerdiğiniz eldivenle çıkartmayı denicem artık :)dediğiniz gibi hatayı önlemek için daha büyük ölçülerde çalışmam daha uygun olucak sanırım bir de size bişey daha danışıcaktım sizi de yoruyorum kusura bakmayın ama çöven otu sabunda köpürmeyi sağlıyormuş acaba onun suyundan yapacağımız sabun nasıl olur? Ya da hangi aşamada otu kaç gram kullanmalıyız? cevabınız için çok teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sabun otu da denen çöven otugillerden olan otun yanısıra susam bitkisinin yaprakları ve sabun cevizi de yıkamada kullanılır. Sabun cevizini çamaşır yıkamada kullanmıştım bayağı köpürüyor ama alışık olduğumuz temizlik için yetersiz kalıyor. Sabun otunun ve susam yapraklarının da kullanıldığını köyde teyzelerden duymuştum fakat sabunun içine doğrudan karıştırana rastlamadım kendim de hiç denemedim şimdiye kadar. Ama köpüğü arttırmada şekerin, sütün, kilin ve son yazımda bahsettiğim yağların faydasını bizzat gördüm. Şeker için 1 kg yağa 30gr şeker kullanılıyor, kostiği eriteceğiniz suda önce şekeri eritip sonra azar azar kostiği ekleyin birden eklerseniz aşırı ısınmadan dolayı şeker karamelize olur, şeker olarak da sadece toz şeker uygun oluyor. Aynı şekilde bal da kullanabilirsiniz, balı direkt sabun karışımına ekleyebilirsiniz. Lanolin de köpük arttırıcı etkiye sahip ne varki piyasada ucuza bulması zor. Kil kullanımı için killi sabun süt kullanımı için de keçi sütlü sabun yazıma göz atabilirsiniz.

      Sil
    2. merhabalar ben yine size bir şey danışacaktım. Çam terebentin yağını kullanarak sabun üretmek istiyorum fakat hiç bir yerde sabunlaşma katsayısını bulamadım sadece bir yabancı sitede bir kilo yağ için en fazla 1 oz kadar kullanın bilgisine ulaşabildim. Bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim :)

      Sil
    3. Aromatik bitki yağlarını sabun yapımında kullanırken amacımız o yağların koku ve diğer faydalı özelliklerinden yararlanabilmek olduğu için bu yağların sabun içerisinde sabunlaşmadan kalmaları hedeflenir bu yüzden onlar için ayrıca kostik miktarı hesaplanmaz ki zaten kullanım oranı da 1kg yağa 30 gr gibi küçük bir miktardır.
      Bu yağlar sabun karışımına son anda dahil edilirlet ve blender değil plastik herhangi bir araçla karıştırılıp sabun karışımı kalıplara dökülür, bu yağların sabun karışımını aniden katılaştırma özelliği olabiliyor dikkatli olmak gerek.
      Çam terebentin uçucu bir yağ o yüzden elde edeceğiniz sabunun kokusu bir müddet sonra azalmaya başlar şahsen uçucu yağlarla yaşadığım bu hayal kırıklığından ötürü mesafeli duruyorum kendilerine karşı.

      Sil
    4. Hızlı cevabınız için çok teşekkür ederim bende fayda sağlaması için çam terebentini denemek istedim. Bir de tuz kullanımını sormak istiyorum size sertlik sağlar köpüğü azaltır demişsiniz önceki yorumlarda bunun için kilo başına minimum ne kadar kullanmalıyız?

      Sil
    5. Tuz kullanımında dikkat etmeniz gereken en önemli nokta kullanacağınız tuzun deniz tuzu olması. Tuzu direkt olarak sabun karışımına eklerseniz erimeden kalır ve beyaz noktalar halinde sabunda görünür, eğer böyle bir görüntü olmasın diyorsanız kullanacağınız suda tuzu eritip eklemeniz gerekir. Miktara gelince tuz sabunu yapmak isterseniz 1 kg yağa 1,5 kg tuza kadar kullanabilirsiniz, fakat kesinlikle tekli kalıp kullanmanız gerekir çünkü kesme sırasında sabun parçalanmaya başlayacaktır. Tuz hem sabunun katılığına fayda sağlasın hem de köpüğü kesmesin diyorsanız 1 kg yağa 25-30 gr kullanmanız yeterli olur bunun için kullanacağınız tuzu kullanacağınız suyun içinden biraz alarak eritin iyice eridiğinden emin olunca direkt sabun karışımına ekleyin ya da eritmeden de sabun karışımına ekleyebilirsiniz noktacıklı görüntü tercih ediyorsanız ki son yazımda paylaşmış olduğum sabunlardan iki tanesi bu şekilde tuz kullandığım sabunlarımdan (susam yağlı ve kakao yağlı olanlar).

      Sil
    6. cevabınız için çok çok teşekkür ederim :)

      Sil
  36. verdiğiniz bilgiler için çok ama çok teşekkür ederim şekeri kesinlikle deneyeceğim :)

    YanıtlaSil
  37. Tarife gore gramjladim fakat kizartmada kullandigimiz zeytinyaglarini tulbentle suzup kullandim. Kostik cozeltisini yaga katar katmaz katiya yakin forma girdiler suzme yogurt gibi 1 dk zorla karistirdim. zor da olsa kaliba dokup plastik kasikla ustunu duzelttim. İnsallah olur. Sanirim hatam zeytinyagi kullanilmisti.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğiniz gibi katı forma geçmişse olduğundan şüphe etmemek lazım. Ama sırf zeytinyağı kullanıldığında katılaşmanın bu kadar hızlı gerçekleşmesi düşündürücü, acaba hazırlamış olduğunuz kostik çözeltisinin ısısı çok mu yüksekti diye aklıma bir soru geliyor çünkü kostik çözeltisinin ısısı düşük olduğunda katılaşma uzun sürer yüksek olduğunda ise hızlı ortaya çıkar, ideal ısı 35-40 derece arasıdır.
      Kullandığınız yağın kızartma yağı olmasından kaynaklanma ihtimalini de göz ardı etmemek gerek neticede kızartma işlemi yağlar üzerinde hem fiziksel hem kimyasal değişime sebep olmakta. Köyümüzde sabun yapımında ya kızartma yağları ya da yağ bidonlarının dibinde kalan tortulu yağlar kullanılır fakat uygulanan yöntem sıcak proses de denen kaynatma yöntemidir bu yöntemle yapılan sabunlar kalıba dökülme aşamasında oldukça koyu kıvamlıdır tıpkı sizin tarif ettiğiniz gibi.
      Bu şekilde koyu kıvamlı sabun karışımları daha çabuk kullanılır hale gelirler fakat kalıptan çıkarıp kesmek için acele etmek gerekir, size de tavsiyem 24 saati geçirmeden sabununuzu kalıptan çıkarıp kesmeniz olacaktır.

      Sil
  38. merhaba yeni meraklılardan biri de benim. sayenizde birçok şey öğreniyorum, öncelilkle tüm takipçiler adına teşekkürlerimi sunuyorum. benim sormak istediğim hindistan cevizi yağı ve zeytinyağı karışımlı olarak bir reçete tarifleseniz direkt. bir de renklendirici ve koku olarak doğal olarak neleri kullanabiliriz (mesela kırmızı pancarın suyu baskın bir renk kullanılabilir mi acaba? ve veya ne kadar oranda kullanılmalı?) şimdiden teşekkürler. emeğinize sağlık en kısa zamanda görüşmek üzere.

    (not: yaptığım sabunların resmini atmak istesem size nasıl gönderebilirim.)

    YanıtlaSil
  39. Çok sevindim ilginizi çekmesine, son yazımda detaylı olarak yer verdim oran ve içerik hazırlama konusuna, isterseniz bir göz atın http://emekilmek.blogspot.de/2017/02/sabun-yapmnda-kullanlan-yaglar-ve.html?m=1
    Size tavsiyem en az 1kg yağ kullanmanız, küçük miktarlarla iyi sonuç almak zor. Bir de hindistan cevizi yağı miktarını toplam yağın 1/4 ünden fazla tutmayın yani 250gr hindistan cevizi yağı ve 750gr zeytinyağı şeklinde oranlayabilirsiniz. Bu oranda yaparsanız %8 yağlı bir el sabunu için 135gr kostik, 335gr da su kullanmanız gerekir, suyu 300gr da kullanabilirsiniz ama daha fazla azaltmayın derim.
    Pancar suyu maalesef sabuna kahverengi renk veriyor, bildiğimiz rengi ile kalmıyor. Kırmızı kil, yeşil kil kullanabilirsiniz doğal renklendirme için, 1 kg için 30 gr oranında. Havuç suyu kullanabilirsiniz mesela bu verdiğim tarif için 200gr havuç suyu 135 gr su kullanabilirsiniz, kostiği direkt bu sıvıda çözdürüyorsunuz. Kahve kullanabilirsiniz mesela onun için de içilemeyecek sertlikte kahve kullanabilirsiniz su yerine. Asitli meyva sularını tavsiye etmem.
    ilimilmek@gmail.com adresime sabun fotoğraflarınızı gönderirseniz memnun olurum, kolay gelsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. en kısa zamanda deneyeceğim verdiğiniz tarifi. hem sabun kalıplarım da kargoda bugün yarın elime geçer ümidindeyim, resimlerini akabinde göndereceğim inşallah. ben inanılmaz bir keyif alıyorum sabun yapmaktan ve de bunu sevdiklerime dağıtmaktan.
      Not: ayrıca eminim bir çok meşguliyetiniz vardır buna rağmen hemen cevap yazmanız beni onure etti. tekrar çok teşekkürler.

      Sil
    2. Heyecanla bekliyor olacağım sabun fotoğraflarınızı, ince düşünceniz için ayrıca ben teşekkür ederim, sevgiler.

      Sil
  40. merhaba şu sabun dilimleme aletinizin çok yönlü fotoğraflarını ekleyebilir misiniz lütfen. teşekkürler. (detayları görülebilecek şekilde olursa çok memnun edersiniz beni)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sabun kesme aletimiz köyde olduğundan maalesef fotoğrafını çekme şansım yok şuan için, fotoğraf arşivimde de detaylı fotoğraf bulamadım. Köye gittiğim zaman inşallah detaylı fotoğraf çekip eklerim merak edenler için.

      Sil
  41. merhabalar yine ben :) biliyorum sürekli rahatsız ediyorum kusura bakmayın ama bilginize ve tecrübenize güvendiğim için size yazıyorum. Bugün aktardan kayısı aroması aldım acaba bu aromayı sabun yapımında koku vermesi için kullanabilir miyim? Bir de lavanta esansı aldım sabun karışımına kaç damla damlatmam uygun olur? bir de deniz tuzunu markette iyotlu ince deniz tuzu olarak ve rafine edilmemiş iri taneli olarak iki ayrı türde buldum hangisini kullanmam daha uygun olur? Ve son olarak palm ve çekirdeği yağı biliyorsunuz ki son günlerde kanserojen etki gösterdiğinden olumsuz tepkiler aldı bu yağın sabun karışımında cilt üzerinde kanserojen etkisi var mıdır? Markette baktığım içeriği doğal yazan bütün sabun içeriklerinde palm yağı kullanılmış şahsen ben son çıkan haberlerden sonra terettütde kaldım. Bu konu ile ilgili bilgilendirirseniz çok sevinirim. Cevabınız için şimdiden çook teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim ne demek, sorularınız bir çok kişiye de fayda sağlayacaktır emin olun.
      Kayısı aromasıyla başlayacak olursam gıda için kullanılan herşeyi sabun yapımında kullanmak sakıncalı olmaz ama bazı sentetik kokulara karşı temkinli olmak ve araştırıp kullanmak taraftarıyım. Kayısı aromasının yoğunluğu ne derecedir bilemiyorum eğer çok yoğunsa oranı da o şekilde belirlemek gerekir mesela aromatik bitki yağlarında 1 kg yağ için 20-30gr, uçucu aromatik bitki yağlarında 30-50 gr kullanıyorum fakat sentetik esanslarda yoğunluk çok daha fazla olduğundan 10-20gr ile miktarı sınırlandırıyorum, özellikle aktarlardaki lavanta esansları çok yoğun olabiliyor ilk etapta 10 gr ile deneme yapın derim.
      Deniz tuzuna gelince en az işlemden geçmiş olanını tercih edin çünkü işlem sırasında kullanılan maddeler sabun içerisinde etkileşime geçip sonucu olumsuz etkileyebiliyor.
      Bildiğim kadarıyla palm ve palm çekirdeği yağları özünde zararlı olmayan fakat işlem gördükten sonra kanserojen madde oluşturan yağlar, piyasada ucuza bulunan yağlar oldukları için de yağın kullanıldığı her alanda karşımıza çıkıyorlar. Tabii bu yağları gıda olarak tüketmekle sabun olarak kullanmak arasında kanserojenlik oranı açısından fark vardır diye düşünüyorum eğer gerçekten kanserojenlerse. Bir de evde usulüne göre yapılan sabun bence piyasadaki en iyi sabundan daha üstün özelliklidir, zeytinyağlı dahi olsa piyasadaki sabunların nasıl bir zeytinyağı ile yapıldığını ne tip kimyasal işlemlerden geçtiğini hangi katkı maddelerinin kullanıldığını bilmiyoruz, piyasadaki sabun ve şampuanlarda sofralık kalitede yağların kullanıldığını düşünmek ise bana açıkcası pek inandırıcı gelmiyor.

      Sil
    2. kesinlikle haklısınız market sabunlarını ben deterjan olarak nitelendiriyorum şahsen malesef... kayısı aromasını deneyeceğim bakalım nasıl olucak verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederimmm :)

      Sil
  42. Hocam merhaba...
    tariflerinize uyarak 7 hafta önce muhteşem sabunumu yaptım ve kullanmaya başladım gerçekten harika oldu... 11 yaşındaki oğlum bile banyoda sabunun kaliteli olduğunu anladı... dove sabundan daha iyi olduğunu söyliyebilirim...
    şimdi hocam bol köpüklü olmasını istediğim için zeytin yağının içine hindistan cevizi yağıda eklemek istiyorum ama yazınızda 4/1 den fazla kullanılırsa ciltte kuruluk yapar demişsiniz ben 800 gr zeytin yağına 200 gr hindistan cevizi yağı eklesem ve doğru oranlarda kostiği hesaplayıp sabunumu yapsam acaba hem dahada besleyici ve daha fazla köpüklü sabunu elde edebilirmiyim yada kaça kaç hindistan cevizi yağı kullanarak kurutmayan bol köpüklü ve cildi besleyici sabun elde etmiş olurum... bilgi verebilirmisiniz teşekkür ederim .. iyiki varsınız...

    YanıtlaSil
  43. merhabalar...
    emeginize saglik.. teşekkürler​
    bende sizin paylasmis oldugunuz olculer ile sabun yaptim.sabunum 4 haftadir kurumakta idi.ben daha fazla bekleyemedim ve sabunumu kullanmaya basladim az miktar kullandiktan sonra sabunumda yag görünümlü jeller olustu ve bu jeller uzuyor.gorunumu ve kullanimi hic hos degil.ne yapmaliyim.nedir bunun sebebi acaba.tuz kullansam olurmu.bilgilendiriseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
  44. Merhaba, karşılaşmış olduğunuz sorun zeytinyağlı sabunlara özgü bilindik bir durumdur, hem kullanımı zorlaştırır hem de çok kıymetli olan bu sabunun hızlı şekilde tükenmesine yol açar. Önlem olarak yapılacak şey sabunu kuru tutmaktır bazı sabun kaseleri suyu iyi tahliye edemediğinden kullanım sonrası sabunda kalan su sabuna uzun süre temas edip yumuşamasına ve hatta balçığa dönüşmesine sebep oluyor.
    Tuz köpüğü keseceği için tavsiye etmem onun yerine 1 kg yağ için 30 gr kil kullanabilirsiniz hem köpürmeyi arttırır hem de balçıklanmayı önler, detaylar için killi sabun yapımı yazıma bakabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  45. ilginiz ve verdiginiz bilgiler icin cok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  46. Merhaba, öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. ben %100 zeytin yağlı sabun yaptım tariflerinize göre. ayrıca da kükürt koydum 20 gr kadar umarım hem saçlar hem de akneli ciltler için iyi olur umarım. yakında sonuçları paylaşabilirim umarım. daha 24 saat bile geçmedi üzerinden ben de merak ediyorum aslında. buraya görsel ekleyebiliyor muyuz bilemiyorum. mesajın altına eklenebilseydi keşke ama sağlık olsun . tüm emek verenlere, emeği geçenlere sevgiler saygılar.

    YanıtlaSil
  47. merhaba, benim asıl merak ettiğim hem kuru, hem hesaplı, hem güzel kokulu, hem de bol köpüren sabunu nasıl üretiyor firmalar? keşke sadece gerekli kısımlarını alıp kullanabilsek. yukarıdaki "hem" lerin yanına bi de organik olabilirsek şifre tamamen çözülür herhalde. kalın sağlıcakla.
    Bu arada elimde biraz kuru defne yaprağı var sabunlarıma nasıl kullanabilirm acaba? teşekkürler.

    YanıtlaSil
  48. İşlem sırasında içi kalaylı kazan kullanabilir miyiz?
    El blenderinin metal aksamı zarar görebilir mi?

    YanıtlaSil
  49. Sabun yapımında plastik ve çelik harici araç önerilmez. Alaşım metallerden sabun karışımı ile reaksiyon oluşturup sonucu olumsuz etkileyeceği kanısı oldukça yaygındır bununla birlikte kalaylı kaplar bu denli bazik bir maddeden tahminim odur ki son derece olumsuz etkilenecektir kesinlikle tavsiye etmem.
    El blenderınızın metal aksamı eğer hiç duraklatmadan kullanırsanız bir zaman sonra zarar görmeye başlayabilir, bu aletin mutfakta kullanılmak üzere üretildiğini göz önünde bulundurarak hareket etmekte fayda var, aralıksız olarak dakikalarca çalıştırmamaya özen göstermenizi öneririm. Eğer her kullanımdan sonra iyice yıkayıp kurularsanız sabun karışımının kimyasal durumundan ötürü zarar görmeyecektir, kendi kullandığım hala sapasağlam.

    YanıtlaSil
  50. merhabalar, tarifleriniz için teşekkürler. benim sorunum "küllenme", bunu engellemek için başlangıçta nelere özen göstermeliyiz ve de sonra oluşan küllenme için görsel çözüm nedir acaba? şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Küllenmenin en önemli sebeplerinden biri sabun karışımını kalıba döktükten sonra hava ile temas etmesidir. Eğer kalıbın üzerini streç folyo ile kapatır ve 24 saatten önce açmazsanız küllenme riskini azaltmış olursunuz bununla birlikte jelleşme safhasının iyi ortaya çıkmaması da küllenmeyi meydana getirir. Bunun için tekli kalıp yerine blok kalıpları kullanmak ve kalıpları iyi izole etmek gerekir hatta 50 derecede ısıtılmış fırın içine kalıpları koyup fırını kapadıktan sonra burada bekletmekte faydalı olur (tıpkı yoğurt mayalamadaki gibi).
      Eğer tüm bunları yaptınız yine de küllenme ile karşılaştıysanız kullandığınız kalıp blok kalıpsa kesmeden önce bir iki saniye sabununuzu sıcak sudan geçirebilirsiniz. Ya da küllenme görülen kısımları patates soyacağı ya da peynir dilimleme aletiyle ince bir şekilde tıraşlayabilirsiniz.

      Sil
  51. merhaba. yaptığım kükürtlü sabunun kokusu çok yoğun oldu onu nasıl aşabilirim acaba? ne önerirsiniz? teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğal sabunlarda yoğun kokular zamanla azalır bir kaç hafta bekledikten sonra fark edeceksinizdir. Eğer yine de azalmıyorsa ve bildiğimiz kükürtlü sabun kokusuna nazaran çok yoğunsa kullandığınız kükürt oranını azaltmanızı tavsiye ederim.

      Sil
  52. Merhaba. Elimde zeytinyağının çöken kısmından kalan yoğun bir yağ atığı var. Bunu sabun yapımında kullansam verim alırmıyım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zehra Hanım merhaba, köyde genelde sıcak proses yöntemiyle posa yağ diye de tabir edilen o kısım yağdan sabun yapılır ama benim tarif etmiş olduğum soğuk yöntemle istenen sonucu alamazsınız tahminim çünkü eldeki maddenin ne kadarı kaç gramı yağ öncelikle bunu bilmek gerekir. Sıcak proseste son aşamaya kadar karışımın gösterdiği davranışa göre eklemeler yapılıyor ve yağ oranı da önemsenmiyor %7 yağlı olsun gibi.
      Filtreliyebiliyorsanız o şekilde kullanmanızı öneririm eğer miktar çok büyük değilse kahve filtresinden süzdürebilirsiniz, biraz uzun sürer ama duru bir yağ elde etmiş olursunuz.

      Sil
  53. sabun kesme aletini nereden temin edebilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim kullandıklarımı eşim kendisi yaptı, gerekli malzemeleri yapı marketlerden temin edebilirsiniz.

      Sil
  54. Merhaba, ben eylül ayında yukarıdaki ölçülerle sabun yaptım. O günden beri kuruyacak şekilde dışarıda duruyorlar. Dün bir tanesini kullanmaya başladık, suya değdiği anda sizin yukarıda yazdığınız gibi eriyip çamurlaştı. Biraz daha mı beklememiz mi lazım, yoksa ben tekli silikon kalıplarda yaptığım için jelleşmeyle ilgili bir sıkıntı mı oldu, hiç fikriniz var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, eylül ayından bu yana epey zaman geçmiş yeterince kurumuş olmalı sabununuz, bundan sonra daha bekleseniz de sonuç tahminim odur ki pek değişmeyecektir. Maalesef zeytinyağlı sabunun böyle bir olumsuz tarafı var, bu olumsuzlukla baş etmede bir kaç noktayı tavsiye edebilirim öncelikle sizin de dediğiniz gibi tekli kalıplar jelleşme evresinden yeterince faydalanmanın önüne geçiyor dolayısıyla tekli kalıp kullanımından kaçınmak önemli. Kullanım esnasında sabunun üzerindeki suyun akmasını ve sabunun konulduğu yerde birikmemesini sağlayacak sabunluk kullanımı da işe yarıyor, sabun kullanıldıktan sonra iyi kurursa bahsettiğimiz sorunun daha az hissedilir olduğunu fark edersiniz. Bununla birlikte sabun yapımında kil kullanmak da hem sabunun içeriğini zenginleştirir hem de balçıklaşma sorununu azaltır. Eğer kullanılamayacak duruma geldiğini düşünüyorsanız kullanmadığınız eski bir tencereye sabunlarınızı rendeleyin ve eriyecek şekilde ısıtın (ısı yüksek olursa dibi tutabilir dikkat) karıştırması zor olur ama patates püresini andırır şekle gelince kaşıkla alarak tekli kalıplara doldurun soğuyunca kullanılır hale gelirler. Gerekli olursa ısıtırken çok az su ekleyebilirsiniz. Görüntüsü pürüzlü olacaktır önemli değil.

      Sil
  55. Tarifteki kalıbın ölçülerini öğrenebilir miyim?
    Sabunun hacmine göre farklı kalıp kullanıcam ama kaç kalıp gerekiyor hesaplamam gerekiyor da

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eni: 6 cm Boyu: 23 cm Yüksekliği: 8 cm

      Sil
  56. Merhaba.ben ilk denememi ayçiçek yağı küllü su ve kostik kaynaya yaparak denedim.arap sabunu gibi oldu ve biraz yağlı. İkinci denemem zeytinyağı ve az ayçiçek yağ ve kostik soğuk pressure yaptım. Puding kıvamına geldi.hassas terazim olmadigi için kostigi çok olur mu diye biraz yağ biraz su ekledim.kesnik kesnik ve yagli oldu.bunlara ne yaparsam düzelir ve hiç değilse ev temizliğinde kullanabilirim

    YanıtlaSil
  57. Sabun yaparken bardak olarak yağı hesaplayip yemek kasigiyla kostık koysam ne kadar kullanmalıyım.birde kostik suda iyice eridikten sonra yağ ile karısınca birleşmesi kostik kalır mı. Sade zeytin ayçiçek yağları şeker ve kostikle yapsam yaklaşık ölçüler (200 ml bardak ve yemek kasigiyla)ne olmali.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Özlem Hanım, sabun yapımında ölçü çok önemlidir, kullandığınız tüm malzemeyi su da dahil gram cinsinden tartmanız elde edeceğiniz sonucun başarısına etkisi var. Size tavsiyem mutlaka hassas terazi kullanmak olur. Bahsettiğiniz şekilde bardak kaşık ölçüsü vermem mümkün değil, mutlaka tartmalısınız.
      Diğer sorunuza gelecek olursam, istediğiniz katılığa erişmemiş sabununuzu rendeleyip benmari usulü eritip tekrar kalıba döktüğünüzde daha sert olduğunu görürsünüz, bu şekilde eritilen sabun ilk seferdeki gibi akışkan olmaz kalıba aktarırken kaşık kullanmanız gerekebilir. Eğer çok yağlı olduğunu düşünüyorsanız ev temizliği için önermem.

      Sil
  58. Merhaba.musadenizle yine soru sormak istiyorum. Yaptığım sabunlar katı olmadı. Şu an hala cıvık ve yagli oluyor elimde.biraz daha kostikli şu atsam mi.yaklaşık bir kilo kadar yağ ve 100 gram kadar kostik kullandim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Artık kimyasal tepkime gerçekleştiğinden yani kostikle yağ sabuna dönüştüğünden tekrar kostikli suyla muamelede bulunmak sağlıklı bir sonuç vermeyecektir. Sabunlaşan kısmı da tahrip edecektir tahminim.

      Sil