13 Şubat 2015 Cuma

Kara erikli kek

erikli kek

Görüntüsü ve tadıyla hayli ilgi uyandıran bu kekin tarifini uzun zamandır paylaşmak istiyordum. Tıpkı daha önce paylaşmış olduğum elmalı kek gibi bu kek de Alman mutfağından bir tarif.

Alman mutfağında kek yapımında sıvıyağın aksine tereyağı kullanılır bunun yanında bu tarifte de göreceğiniz gibi un, şeker, tereyağı üçlüsünden oluşmuş karışımın keklerin üzerine serpilip fırına verilmesi de çok yaygındır.

Hamur işlerini her ne kadar severek tüketiyorsak da miktarı sınırlı tutmak da yarar var. Benim miktar sınırlamasına bulduğum çözüm küçük kalıplar kullanmak. Bu kek için kullandığım kalıbım da daha önce elmalı kek tarifimde kullandığım kalıbın aynısı ve çapı 16cm.

Bu kekin en çok sevdiğim tarafı meyva ağırlıklı olması. Her ne kadar bu tarifte kara erik kullanılmış olsa da siz istediğiniz herhangi bir meyva ile de bu keki yapabilirsiniz.

Malzemeler
 Keki için:
1 yumurta
50gr tereyağı (oda sıcaklığında bekletilmiş)
50gr şeker
50gr un
Yarım paket kabartma tozu
1 paket vanilya şekeri ya da 1 çay kaşığı limon kabuğu rendesi
6-8 adet kara erik ya da herhangi bir başka meyva

Üzerine serpmek için:
50gr un
30gr şeker
30gr tereyağı

Yapılışı 
Kek hamurunun hazırlanması:
1.Bir kaba yumurta kırılır ve iyice çırpılır daha sonra üzerine 50gr toz şeker ve vanilya şekeri eklenir ve iyice çırpıldıktan sonra 50gr tereyağı da eklenip homojen bir karışım elde edilene kadar çırpılır.

2.50gr un ve kabartma tozu karıştırılır ve 1 numarada hazırlanan karışıma iki porsiyonda aktarılarak kek hamuru homojen bir hal alana kadar karıştırılır.

3.Elde edilen kek hamuru önceden yağlanmış 16cm çapında kek kalıbına dökülür.

kek hamuru

Kara eriklerin dizilmesi:
4.Her bir kara erik önce dörde bölünür sonra da her bir dört parça ikiye bölünür ve böylece 1 kara erikten 8 dilim elde edilmiş olur. Bu dilimler fotoğrafta görüldüğü şekilde kek hamurunun üzerine dizilir.

kara erikli kek
 
Üzerine serpilecek karışımın hazırlanması:
5.Bir kapta 50gr un, 30gr şeker, 30gr tereyağı iyice karıştırılır hatta biraz yoğrulur ve fotoğrafta görüldüğü gibi kara erik dilimlerinin üzerine serpiştirilir.

kek anlatımı


6.Önceden 160 derece ısıda ısıtılmış fırında 40-45 dakika üzeri kızarana kadar pişirilir.

erikli kek

 Denemek isteyenlere kolay gelsin :)

4 yorum:

  1. Ellerinize sağlık, böyle meyveli kekleri seviyorum. En kısa zamanda deneyeceğim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevindim bunu duyduğuma:) Elma, armut ya da dondurulmuş vişne ile de çok güzel oluyor.

      Sil
  2. Ahh çok güzel görünüyor. Erik bulamam şimdilerde ama elmalısını mı yapsam. Çok seviyorum çünkü üst kısmının o ağızda dağılan yapısını. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Elmalı da çok güzel oluyor tavsiye ederim. Üst kısmını tanımanıza da önce şaşırdım sonra da şaşırmama şaşırdım karşımda yemek blogu yazarı olduğunu hatırlayınca :)

    YanıtlaSil