1 Aralık 2014 Pazartesi

Ponponlu Yumurta Beresi




Bu sevimli yumurta beresini havaların iyice soğuduğu şu günlerde paylaşayım istedim. Hem böylelikle beş şişle çorap örme konusuna da adım atmış oluruz çünkü bu berenin başlangıcıyla çorap hatta eldiven yapımının başlangıçları aynı.

Yapımı sadece 1 saat sürüyor. Benim rafadanlıklarım eflatun desenli olduğu için desenin rengine uygun ip seçtim. Siz de kendi rafadanlıklarınızın renklerini göz önünde bulundurarak böyle şirin bereler yapabilirsiniz.

Gerekli Malzemeler:
1)3 numara 5 şiş (çorap şişi)
2)Yün iğnesi (eğer yoksa tığ da olur)
3)3-4 numaralık şişle örmeye uygun ip
4)4cm çapında iki adet birbiriyle özdeş yuvarlak karton (ponpon yapımı için)
5)Makas
6)Yapıştırılabilir oynar gözler

Yapım Aşamaları:
1)Bir şişe 36 ilmek atılır ve bu ilmekler eşit sayıda 4 şişe dağıtılır.
2)Başlangıçta attılan son ilmek yani 36. ilmek 1. sırada ilk örülecek ilmektir.
3)36. ilmek örüldüğünde tüm ilmekler halka haline gelmiş olur.
4)10 sıra buyunca düz örgü örülür.

beş şişle örgü


5)11. sıradan itibaren her bir şişin son iki ilmeği birlikte örülür; böylece 11. sırayı bitirdiğimizde 36 olan ilmek sayısı 32 olmuş olur.
6)14. sırayı da bitirene kadar her şişin son ilmeğini birlikte örmeye devam ederiz. 14. sıra bittiğinde her şişte 5 ilmek toplamda 20 ilmek kalmış olur.
7)İp 20-30 cm kalacak şekilde kesilir ve yün iğnesine geçirilip kalan 20 ilmeğin içinden tek tek geçirilir, tüm ilmekler yüne geçirilince iğne çıkartılır, kalan yün hafifçe  çekilip berenin tepesi  büzdürülür.

örgü bere


8)Sıra geldi ponpona; ponponu yapmak için yün iğnesine uzunca bir ip geçirilir (2m), çift kat yapılır, üst üste konulmuş ve ortaları kalem geçecek kadar delinmiş kartonların ortasından dışına doğru sık aralıklarla sarılır. İp bitince tekrar uzunca bir ip alınır yine çift kat olarak sarmaya devam edilir.
9)Sarma işi bitince sarılan ipler kartonların dış çevrelerinin hizasında kesilir.
10) 20-30 cm ip alınır ve  çift kat olacak şekilde kartonların ortasından geçirilip sıkıca düğümlenir.
11)Kartonlar kesilerek çıkarılır, elde edilen ponpon elde hafifçe yuvarlanıp düzgün şekle getirilir.
12)Berenin tepe noktasında oluşan boşluktan hem son ip hem de ponponun ipi geçirilir ve bu ipler berenin içinde kalacak şekilde düğümlenir.

ponpon nasıl yapılır
Ponpon Yapımı

 

 



 
 

6 yorum:

  1. Çok cici olmuş, hem acil kek yapmadan önce dolaptan çıkmış yumurtaları oda sıcaklığına getirmek için birebir! :)

    YanıtlaSil
  2. Ne kadar şirin bir şey bu böyle, tüm detayları da paylaşmışsın, çok teşekkürler, sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. 5 şiş kullanmayı hep çok istemişimdir, eldivenler, çoraplar örmek için. Ama çok karışık geliyor. Gerçi siz çok açıklayıcı şekilde anlatmışsınız. Bere çok sevimli olmuş. Çok çok tatlı görünüyor yumurta böyle :)

    YanıtlaSil
  4. Çok teşekkür ederim @öznur @resimdefterim @esraakın insanı gülümseten şirin birşey, uzun bir müddet sofrada kaldı bakıp bakıp güldük.
    @deniz beş şişle örgü o kadar rahat ki mutlaka deneyin, normal bereleri de beş şiş ile örüyorum dikişsiz çok daha güzel duruyor.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba :) Çok şirin olmuş ellerinize sağlık :)Siz blog keşif etkinliği sayesinde keşfettim ve takibe aldım banada beklerim :)
    suslusirine.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil